Bitići izručen u BiH

Bitići izručen u BiH

Lirim Bitići, zvani Svraka, osumnjičen za ubistvo bivšeg komandanta Devete brdske brigade Prvog korpusa Armije Bosne i Hercegovine, Ramiza Delalića Ćele, izručen je Bosni i Hercegovini.

Prema medijskim izvještajima, hrvatski policajci su ga isporučili na graničnom prijelazu Orašje, gdje su čekali članovi interventne operativne jedinice Sudske policije Federacije BiH. Bitići će biti smješten u Kazneno-popravni zavod Sarajevo.

Izručenje osumnjičenog Bitićija izvršeno je u skladu sa Odlukom Ministarstva pravde Republike Hrvatske kojom se odobrava izručenje Bosni i Hercegovini.

Slučaj ubistva Ramiza Delalića ostao je neriješen.

Bitići je osumnjičen za ubistvo Ramiza Delalića 2007. godine, kao i za pokušaj ubistva Amira Pašića Faće, na Baščaršiji, u Sarajevu.

Prema policijskim izvorima, Bitići je osumnjičen da je, zajedno sa drugom osobom, ispalio nekoliko metaka iz automatskog oružja sa prigušivačem Delalić. Oba napadača su čekala Delalića ispred zgrade u Odobašinoj ulici gdje je iznajmio stan. Nakon Delalićevog ubistva, pobjegli su Audijem A6.