Bivši BiH ministar: “Manjak političke volje sprečava povezivanje na Turski tok”

Bivši BiH ministar: “Manjak političke volje sprečava povezivanje na Turski tok”

Novi izvor snabdevanja BiH gasom preko Turske značio bi bezbednost a to bi takođe dovelo do konkurentnosti na tržištu, rekao je u petak bivši ministar spoljne trgovine BiH Mirko Šarović, dodavši da se povezivanje BiH sa Turskim tokom još uvek verovatno neće dogoditi zbog nedostatka političke volje za dogovor.

„Još jedan veći problem je činjenica da Bosna i Hercegovina nije ispunila obaveze iz sporazuma sa Energetskom zajednicom, nije implementirala treći energetski paket i nema zakonsku regulativu na državnom nivou koja se odnosi na sektor gasa“, Šarović je rekao za N1 TV.

Pokušaj donošenja potrebnih zakona na državnom nivou propao je pre nekoliko godina, podsetio je Šarović, napomenuvši da je na vlastima BiH da iskoriste priliku i donesu potrebne zakone koji bi udovoljili evropskim standardima na način kako je to propisala Energetska zajednica .

„Potrebno je postići dogovor o pridruživanju Turskom toku i, po mom mišljenju, važno je donositi odluke o južnoj vezi, a to je TAP, gasovod koji ide iz Azerbejdžana preko Turske, Grčke, Albanije, Crne Gore i dalje prema Hrvatskoj”, rekao je bivši ministar.

Ideja gasovoda od granice BiH – Srbije do Banjaluke i krajnjeg zapada BiH nije nova. Postojeći priključak već snabdeva potrošače na području Zornika i u Sarajevu, ali nije dovoljno jak za značajniji uticaj na gasifikaciju BiH.

Glasine kažu da Rafinerija nafte Brod, nakon katastrofe pre godinu i po dana, neće nastaviti sa poslovima u oblasti nafte nego da će postati gasni terminal. Plan je da ogranak Turskog toka jednom u budućnosti dođe u ovaj objekat, ali do tada će se plin u terminal dobavljati iz Hrvatske, koja je preko reke Save.

U tom slučaju će većina sadašnjih radnika dobiti otkaz, a oko stotina njih biće angažovano u terminalu./ibna