Bivši borac ISIL-a osuđen na zatvor

Bivši borac ISIL-a osuđen na zatvor

Sud BiH osudio je Muniba Ahmetspahića na tri godine zatvora zbog učešća u paravojnoj jedinici Islamske države u Siriji, nakon što je prihvatio sporazum o priznanju krivice koji je Ahmetspahić potpisao sa Tužilaštvom BiH.

“Vijeće je odlučilo prihvatiti sporazum i smatrati ga legitimnim. Sud je izrekao osuđujuću presudu za izvršenje krivičnog djela organizovanja terorističke grupe na način opisan u optužnici i osudio ga na tri godine zatvora”, kazao je predsjedavajući sudija Branko Perić.

Ahmetspahić, kako je navedeno u presudi, bio je u Siriji i Iraku u periodu od 2013. do 2018. godine, gdje se pridružio paravojnim jedinicama organizacija “Jabhet al-Nusra” i “Al-Nusrah Front”. Bio je umiješan u terorističke aktivnosti i, za vrijeme njegovog učešća u ISIL-u, bio je ranjen.

Prethodno je Tužilaštvo BiH navelo da je dokazano da je Ahmetspahić komunicirao sa drugim građanima BiH na teritoriji Sirije i Iraka i da je po dolasku u BiH organizovao i pomogao odlazak drugog državljanina BiH u paravojne formacije ISIL-a.

Ahmetspahić je u BiH dobro poznat kao osoba s radikalnim islamističkim stavovima. Prije nego što je napustio zemlju kako bi se pridružio paravojnim formacijama, oslobođen je optužbi da je organizovao terorističku grupu, ili da je uništio dokaze i tragove nakon terorističkog napada na američku ambasadu u Sarajevu, u oktobru 2011. godine. Tada je Mevlid Jašarević pucao na ambasadu, pre nego što je pogođen u nogu i uhapšen. Jašarević je osuđen na 15 godina zatvora zbog terorističkog napada.

Sudija Perić je rekao da je Ahmetspahić sporazumom obavezan da svjedoči protiv drugih optuženih ako je to potrebno. Tužilac Dubravko Čampara izjavio je da se Ahmetspahić vratio u BiH kao osoba s invaliditetom, sa visokom amputacijom noge, te da je potpuno bio korektan u komunikaciji s članovima Državne agencije za istrage i zaštitu i Tužilaštva BiH.

“Posvetio se konkretnom svjedočenju o okolnostima situacije u Siriji, okolnostima drugih koji su se vratili i ko je s njim i kako se vratio. Njegovo kretanje bilo je teško zbog velike amputacije. Posebno je zanimljiv nalaz i mišljenje neuropsihijatra Abdulaha Kučukalića, koji je izjavio da je Ahmetspahić potpuno deradikaliziran. Zna da je pogriješio, želi sa svojom djecom živjeti u BiH”, kaže Čampara.

Prema advokatu Rusmiru Karkinu, nakon nekoliko mjeseci u Siriji 2013. godine, Ahmetspahić je bio ranjen i postao je osoba s invaliditetom.

„Njegova želja je bila da se vrati. Oženio se Bošnjakinjom i dobio dvoje djece. Već dvije godine pokušao je pronaći siguran način povratka u BiH. Bio je svjestan da će to biti predmet istrage,” rekaoje Karkin.

 

Ahmetspahić je uhapšen u novembru 2018. godine na Sarajevskom aerodromu.