Bivši predsednici država regije poslali poruku Briselu

Bivši predsednici država regije poslali poruku Briselu

Evropska unija mora odrediti datum za početak pregovora o pridruživanju sa Severnom Makedonijom i Albanijom. To je poruka koju su poslali bivši predsednici zemalja balkanskog regiona tokom regionalne konferencije održane u Skoplju, pod pokroviteljstvom bivšeg predsednika Severne Makedonije Branka Crvenskovskog.

U zajedničkom dokumentu, bivši predsednici su rekli da EU i njeni lideri moraju ispuniti svoja obećanja o evropskoj perspektivi zemalja kandidata.

Bivši predsednik Severne Makedonije, Branko Crvenkovski, izjavio je da je zemlja napravila mnogo teških ustupaka kada je potpisala Prespanski sporazum.

“Ako razgovori ne počnu ovog leta, to će dokazati da EU nema ni liderstvo ni viziju”, rekao je Crvenkovski, koji je predvodio vladajući SDSM deset godina.

Sadašnji predsednik, Stevo Pendarovski, rekao je da očekuje da EU odredi datum za početak pregovora o pridruživanju sa njegovom zemljom.

“Ako Severnoj Makedoniji i Albaniji ne bude dat datum za pregovore o pridruživanju i ako Bosna i Hercegovina ne dobije pozitivno mišljenje za status kandidata, opet ćemo biti razočarani”, rekao je Pendarovski.

U zajedničkoj deklaraciji, bivši predsednici su rekli da zapadni Balkan ne smije ponovo biti žrtva retrogradnih ideja i trendova. Potpisani dokument će biti prosleđen najvišim institucijama EU. / ibna /