Bivši predsednik Parlamenta Kosova Kadri Veseli pozvan u Hag

Bivši predsednik Parlamenta Kosova Kadri Veseli pozvan u Hag

Lider Demokratske stranke Kosova, Kadri Veseli, otputovao je u ponedeljak u Hag na razgovor u Specijalno tužilaštvo koje se bavi optužbama za ratne i posleratne zločine na Kosovu.

Veseli je pre odlaska rekao da Specijalni sud predstavlja izazov u odnosu na strašne srpske zločine, ali i da dokaže čistoću borbe Oslobodilačke vojske Kosova.

„Svaki borac za slobodu ponosan je što je služio svojoj domovini. Takođe sam veoma ponosan, hvala Bogu na tome i želim da kažem još jednom da ne bih promenio ni jedan deo svog ponosnog života. Istorija Oslobodilačke vojske Kosova je priča o pravu naroda Kosova na slobodu i nezavisnost,“ rekao je Veseli.

Kadri Veseli, jedan od vođa bivše Oslobodilačke vojske Kosova i bivši šef Kosovske obaveštajne službe, jedan je od najviših funkcionera pozvanih da se pojavi u Hagu, gde je do sada bilo više od 100 bivših pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova.

Specijalni sud je odobrio parlament Kosova početkom avgusta 2015. godine.

Ideja za  osnivanje usledila je nakon istrage tvrdnji izaslanika Saveta Evrope Dika Martija, koji neke od bivših vođa Oslobodilačke vojske Kosova uključuju u ratne i posleratne zločine na Kosovu./ibna