Bivši premijer Kostas Simitis napao ekonomske rekorde Ciprasove vlade

Bivši premijer Kostas Simitis napao ekonomske rekorde Ciprasove vlade

Bivši premijer Kostas Simitis komentarisao je u ponedjeljak rekord vlade SIRIZA pre ovogodišnjih opštih izbora, koji bi se trebali održati u jesen.

Govoreći na skupu u Solunu u organizaciji Mreže suvremenih demokrata – političkog pokreta koji su osnovali bivši reformisti PASOK-a – Simitis je bio vrlo kritičan prema vladinoj ekonomskoj politici. On je rekao da je zemlji potrebna reforma ali da vlda samo deli beneficije.

Njegovi komentari izazvali su jaku reakciju, te je ministar finansija Euklid Cakalotos rekao da je Simitis ostavio ekonomiju u dronjcima, nesposobnu da zaštiti čak i mlade u zemlji. Ministar finansija je dodao da je Simitis ipak uspio da ostane popularan među političarima “trećeg puta”, kao što je Toni Blair, bivši premijer Velike Britanije, koji nisu ništa naučili iz krize.

Simitis se nije fokusirao samo na ekonomiju, već je govorio i o oblastima socijalne pravde, vladavine prava i borbe protiv korupcije. Bivši lider PASOK-a je rekao da se zemlja sada kreće nadole u spirali u svim ovim oblastima, dok stope rasta ostaju niske, javni dug se nije smanjio, nezaposlenost je previsoka i ekonomija ostaje nekonkurentna.

On je dalje rekao da je jedini cilj Ciprasove uprave da zadrži vlast. Simitis je tvrdio da vladini funkcioneri izvrću istinu, a građanima stvarnu situaciju govore samo evropski partneri. “Zemlji je potrebna kreativnost, produktivno ulaganje i rast”, rekao je on.

Komentarišući ovogodišnje opšte izbore, bivši premijer je napomenuo da Pokret za promene mora privući snage “progresivne ljevice” i nastaviti konstruktivan dijalog o problemima s kojima se suočava grčko društvo.

Simitisovi komentari usledili su nakon što je niz bivših ministara i zvaničnika PASOK-a udružio snage sa vladajućom SIRIZOM, tako što ih je Aleksis Cipras uključio u kabinet ili se pridružio naporima SIRIZA da formira “progresivni savez” za borbu na evropskim, lokalnim i opštim izborima ove godine ./ibna