Bivši šef Novartisa svedočio pred posebnim odborom grčkog parlamenta

Bivši šef Novartisa svedočio pred posebnim odborom grčkog parlamenta

Posebni parlamentarni odbor koji istražuje moguće političko uplitanje u sudsku istragu slučaja Novartis sastao se u utorak. Odbor je saslušavao bivšeg potpredsednika i generalnog direktora Novartis-a u Grčkoj, Konstantinosa Frouzisa, više od četrdeset minuta.

Poslednjih dana glavna opoziciona stranka SIRIZA iznela je niz primedbi zbog isključenja dvojice njenih zastupnika, bivših ministara Pavlosa Polakisa i Dimitrisa Tzanakopulosa, iz odbora, jer ih članovi odbora smatraju potencijalnim svedocima u ovom slučaju.

Uprkos obećanjima da će i dalje sediti u odboru, dvojica poslanika nisu se pojavili na sastanku, što je omogućilo nesmetan rad.

Frouzis je u svedočenju rekao da je pod pritiskom organa gonjenja protiv korupcije da umeša deset uglednih političara, uključujući bivše premijere, u navodni skandal o primanju mita.

Bivši šef Novartis Hellas zahvalio je odboru na pozivu da se izjasni o aferi, pošto, kako je naglasio, od pravosudnih organa nije pozvan da svedoči, iako je protiv njega podignuta optužnica. U utorak, zastupnici nisu ispitivali Frouzisa, ali će za to imati priliku kada se ponovo pojavi pred odborom u četvrtak.

Parlamentarni odbor će istražiti da li su tužioci Odelenja za borbu protiv korupcije vršili pritisak na Frouzisa i druge kako bi umešali određene političare u skandal.

U međuvremenu, tužiteljica Odelenja za borbu protiv korupcije, Eleni Touloupaki, naredila je podizanje tužbi za primanje mita protiv poslanika Pokreta za promene (KINAL) i bivšeg ministra zdravlja, Andreasa Loverdosa. Tužba je podignuta nakon zahteva za ukidanje imuniteta koji je javni tužilac u avgustu podneo Parlamentu. Loverdos je negirao da ima bilo kakve veze sa skandalom./ibna