Bivši srpski ministar na Kosovu osuđen na dve godine zatvora

Bivši srpski ministar na Kosovu osuđen na dve godine zatvora

Bivši kosovski ministar za lokalnu upravu, Ivan Todosijević, osuđen je danas na prvostepenom sudu u Prištini na dve godine zatvora zbog „podsticanja na nacionalnu, rasnu, versku mržnju, nemir ili netrpeljivost“, potvrdio je za KoSSev Todosijevićev advokat, Nebojša Vlajić.

Suđenje Todosijeviću počelo je ranije ove nedelje, a presuda je donesena danas u 09:30 časova.

Bivši ministar uprave lokalne samouprave osuđen je zbog svoje izjave o incidentu u Račku tokom ceremonije obeležavanja 20. godišnjice NATO bombardovanja u Zvečanu.

„Uzrok agresije na našu zemlju bila je takozvana humanitarna katastrofa na teritoriji Kosova i Metohije, izmišljeni Račak, a ovi šiptarski teroristi su oni koji su to izmislili, koji su počinili najveća zlodela na Kosovu i Metohiji zbog kojih niko nije odgovarao. Oni su činili zločine pre agresije NATO-a, ubijali dobre srpske domaćine na njihovim radnim mestima. Oni su nastavili ubilačko divljanje tokom agresije, pa čak i po dolasku takozvane mirovne misije na Kosovo i Metohiju “ rekao je tada Todosijević, nakon čega je početkom aprila pokrenuta istraga protiv njega.

Odbrana će podneti žalbu, rekao je Todosijevićev branilac Nebojša Vlajić.

„Ova presuda pokazuje da ljudska prava na Kosovu ne postoje i da ih masovno krše oni koji bi ih trebali zaštititi. Todosijević je dobio drakonsku kaznu za nešto što nije krivično delo i uložićemo žalbu na ovu presudu, koja je nezakonita. Apelacioni sud mora da je ukine“, rekao je Vlajić za KoSSev.

Prema odluci sudije Muse Konkhelija, Todosijević je takođe dužan da plati 50 evra sudskih troškova i dodatnih 50 evra u Fond žrtava. Novčana kazna mora biti plaćena u roku od 30 dana od stupanja presude na snagu./ibna