Bivši viši komandant OVK pozvan u Hag

Bivši viši komandant OVK pozvan u Hag

Bivši vođa Olobodilačke vojske Kosova (OVK), Azem Syla, pozvan je da se pojavi pred Specijalnim tužilačkim većem u Hagu, ali nije jasno u kom svojstvu. Ovo je potvrdio njegov advokat, Besnik Berisha.

Syla, bivši poslanik u Parlamentu Kosova i visoki funkcioner Demokratske stranke, jedan je od najviše rangiranih oficira koji je pozvan u Hag.

Specijalno tužilaštvo ima zadatak da istražuje ubistva, otmice, ilegalno zatvaranje, seksualno nasilje i ostala krivična dela koja je navodno počinila OVK od početka 1998. do kraja 1999. godine.

Specijalno veće, koje se nalazi u Hagu, bi trebala da sudi onima koje optuži Specijalno tužilaštvo. Ni jedna optužnica, barem ne javna, do sada nije podignuta.

Od prošle godine Kancelarija Specijalnog tužilaštva je razgovarala sa nekoliko desetina bivših boraca OVK, uključujući i nekoliko onih koji se nalaze na visokim političkim funkcijama. Mnogi od njih su rekli da pred tužiocima žele da dokažu da je borba OVK protiv srpskih snaga bila legitimna i “čista”.

Bivši premijer Kosova, Ramush Haradinaj, podnio je ostavku nakon što je pozvan da dadne izjavu u svojstvu osumnjičenog.

Specijalno veće i Specijalno tužilaštvo su praktično deo kosovskog pravosudnog sistema  i radi po zakonima Kosova ali su angažovane strane sudije i tužioci. Oni nisu popularni na Kosovu gde mnogi vide OVK kao snagu koja ih je oslobodila od nasilne vladavine Srbije./ibna