BJRM: Predsednički izbori će biti objavljeni sutra

BJRM: Predsednički izbori će biti objavljeni sutra

IBNA Newsroom 

Očekuje se da će predsednik parlamenta Makedonije, Talat Džaferi, sutra (u petak) pokrenuti proceduru za održavanje predsedničkih izbora u zemlji, čiji je prvi krug zakazan za 21. april, a drugi za 5. maj.

Mandat sadašnjeg predsednika, Gjorgija Ivanova, završava se 12. maja.

Mandat predsednika zemlje traje pet godina.

Istovremeno, u strankama se intenziviraju procesi za nominaciju kandidata na predsedničkim izborima.

Glavna opoziciona stranka VMRO-DPMNE predstaviće svog kandidata na sastanku stranke koji će se održati 16. februara. Među najznačajnijim kandidatima za nominaciju VMRO-DPMNE, od devet članova koji su podneli kandidaturu, je profesor ustavnog prava na Pravnom fakultetu Univerziteta u Skoplju, Gordana Siljanovska (64) i poslanik stranke, Vlatko Gjorcev (41).

U vladajućoj stranci Zorana Zaeva Socijaldemokratskoj uniji (SDSM) izgleda da postoji dilema oko nominacije kandidata na predsedničkim izborima. Zaista, do sada nisu objavljena imena kandidata. Jedino što je poznato je da će SDSM izabrati svog kandidata na stranačkoj konferenciji koja će biti održana 3. marta.

Prema skopskim medijima, vodeći kandidati za dobijanje glasa SDSM-a na predsedničkim izborima su ministar vanjskih poslova, Nikola Dimitrov, ministar unutrašnjih poslova, Oliver Spasovski, i nacionalni koordinator BJR Makedonije za NATO, Stevo Pentarovski, koji je također bio kandidat stranke na poslednjim predsedničkim izborima i poražen od Gjorgija Ivanova. / IBNA