Blinken: Sjedinjene Države odlučne da obezbede stabilnost i sirugnost zapadnog Balkana

Blinken: Sjedinjene Države odlučne da obezbede stabilnost i sirugnost zapadnog Balkana

Američki državni sekretar Antoni Blinken rekao je povodom ukaza američkog predsednika Joe Bidena o proširenju spektra sankcija pojedincima i organizacijama sa zapadnog Balkana, da su Sjedinjene Države posvećene obezbeđivanju stabilnosti i bezbednosti, što bi omogućiti zemljama u regionu da iskoriste svoj potencijal.

Sjedinjene Države su posvećene obezbeđivanju stabilnosti i bezbednosti zapadnog Balkana, omogućavajući zemljama u regionu da ispune svoj potencijal kao slobodne i prosperitetne demokratije. Takođe smo posvećeni borbi protiv korupcije i demonstraciji prednosti transparentnog i odgovornog upravljanja. Sjedinjene Države prepoznaju da korupcija ugrožava ekonomsku pravičnost, globalne napore u borbi protiv siromaštva i razvoja, kao i same demokratije. Korupcija bilo gde u svetu direktno šteti spoljnoj politici, nacionalnoj bezbednosti i ekonomskom zdravlju Sjedinjenih Država i naših partnera i saveznika. Zbog toga smo posvećeni promovisanju odgovornosti i borbi protiv nekažnjivosti onih koji su umešani u značajnu korupciju na zapadnom Balkanu i širom sveta.

U znak podrške ovoj obavezi, predsednik Biden je danas izdao Izvršnu naredbu (EO) koja se nadovezuje na i proširuje prethodne EO, modernizujući režim sankcija za zapadni Balkan, uključujući reference na Prespanski sporazum iz 2018. i Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove. Pored toga, novi EO predviđa sankcije protiv osoba čije delovanje destabilizuje region podrivanjem demokratskih institucija i vladavine zakona ili kršenjem ljudskih prava. Da bi se najbolje rešila mreža korupcije širom regiona, Albanija je dodata u delokrug EO.

EO takođe odobrava izricanje sankcija pojedincima i entitetima odgovornim za korupciju u regionu, uključujući blokadu javne imovine, eksproprijaciju privatne imovine u lične koristi ili političke svrhe ili podmićivanje. Sva imovina i interesi u imovini lica određenih u skladu sa ovim EO koja su ili dolaze u Sjedinjene Države ili posedovanje ili kontrola američkih lica su blokirani, a američkim državljanima je generalno zabranjeno da učestvuju u transakcijama sa njima. Pored toga, osobe sankcionisane ovim EO ne ispunjavaju uslove za ulazak u Sjedinjene Države i ne ispunjavaju uslove za američku vizu.

Naša posvećenost promovisanju demokratije, transparentnosti i odgovornosti na čitavom zapadnom Balkanu je i nepokolebljiva i u skladu sa standardima koje zemlje regiona moraju da ispune kako bi osigurale svoje ciljeve napredovanja na evropskom putu. / Ibna