Blinken: Turska je važan saveznik u NATO

Blinken: Turska je važan saveznik u NATO

Državni sekretar SAD Antoni J. Blinken sastao se sa turskim ministrom spoljnih poslova Mevlutom Čavušogluom u New Yorku na marginama Generalne skupštine UN-a kako bi razgovarali o više oblasti američko-turske saradnje. Turska je važan saveznik u NATO, a razgovarano je i o zajedničkim naporima za stabilizaciju situacije u Avganistanu i regionalnim problemima.

Pre početka sastanka, dvojica diplomata su vodili kratak dijalog pred kamerama i novinarima:

Čavušoglu: Predsednik Bajden je održao veoma dobar govor. Uživao sam.

Blinken: Hvala. Drago mi je da to čujem.

Dobar dan svima. Pravo je zadovoljstvo biti ovde sa svojim prijateljem i kolegom iz Turske. Mevlut i ja smo dosta vremena provodili zajedno na telefonu, na sastancima na jednom ili drugom mestu u poslednjih devet meseci. Možemo o mnogo čemu pričati danas, ali toliko smo zahvalni Turskoj na njenom veoma snažnom partnerstvu u Avganistanu i na poslu koji tamo nastavljamo da radimo zajedno. Danas se može mnogo govoriti o Avganistanu, ali i mnogim drugim regionalnim pitanjima, od Sirije do Kavkaza. Turska i Sjedinjene Države zajedno stoje kao jaki partneri i saveznici NATO -a i raduju se, Mevlute, da pokriju mnogo prostora u vremenu koje danas imamo. Dobrodošli. Tako je dobro videti te.

Čuavušoglu: Hvala vam puno, Toni. Lepo je videti vas ponovo. Kao što ste s pravom rekli, nekoliko puta smo razgovarali telefonom i imali smo odličnu saradnju. Puno vam hvala na odličnoj saradnji u Avganistanu, u mnogim oblastima. Naravno, nastavićemo zajedno da radimo u Avganistanu, nastavićemo saradnju, kao i saradnju u mnogim drugim područjima; pomenuli ste neke od njih. Takođe, daćemo sve od sebe da ojačamo rad na bilateralnim odnosima. I radujem se našoj današnjoj raspravi. /ibna