Bliske veze Ankare sa Moskvom i Teheranom

Bliske veze Ankare sa Moskvom i Teheranom

Čavušogluova doktrina „Asia Anew“

Uzastopni sastanci turskog predsednika sa iranskim predsednikom Hassanom Rouhanijem i Vladimirom Putinom uoči trilateralne konferencije u Ankari smatraju se dokazom načina na koji se Ankara želi predstaviti kao regionalna sila.

Odnosi Teherana i Ankare uvek su i uvek će se kretati oko ravnoteže. Jedna od skoro neverovatnih činjenica je da su granice između dve zemlje ostale nepromenjene od 1639. godine! Tada je to bila granica sa Otomanskim carstvom, a danas je Turska nasledila to mesto.

Što se tiče dešavanja u Siriji, Recep Tayyip Erdogan shvatio je da bez ruskog i iranskog pristanka nijedna politika unutar Sirije ne može biti uspešna. To je razlog njihovog stalnog kontakta. Pa ipak, i sam Iran deluje kao čvrsta protuteža turskom predsedniku kada su u pitanju odnosi Ankare sa Izraelom, koji trenutno dostižu vrhunac. Turska vlada, održavajući odnose s Iranom i sarađujući uglavnom na ekonomskom i geostrateškom polju, pokušava pokazati svoju moć protiv Izraela, što je za Teheran prilično povoljan razvoj.

SAD su optužile Tursku, posebno državnu banku Halkbank zajedno sa tursko-iranskim biznismenom Rezom Zarrabom, za transfer iranskih fondova te je time i prekršila američki embargo. Čak i danas, zapadne zemlje i dalje nagoveštavaju da Turska gleda na drugu stranu, kada je u pitanju iranski transfer novca, iako ni za to nema jasnih dokaza.

Teheran je turski drugi glavni dobavljač gasa, iza Rusije. Od ukupne potrošnje od 50 milijardi kubnih metara godišnje, uvoz iz Ankare je odgovoran za više od 10 milijardi kubnih metara iz te količine. Nije tajna da mnoge turske kompanije izvoze u Iran i preko susednih država.

“Saveznički” odnos koji je Turska sada stekla s Rusijom, zajedno sa vezom s Iranom, još je jedan dokaz da Ankara želi dodatno poboljšati svoje veze sa tim zemljama. Nije slučajno što je turski ministar spoljnih poslova Mevlut ČavuŠoglu, govoreći u avgustu na konferenciji turskih ambasadora u Ankari, spomenuo inicijativu „Asia Anew“ koja se fokusira na istočne granice zemlje; suprotno prethodnoj doktrini koja je ciljala zapad. / ibna