BNA Intervju / Srbija šalje preteće poruke Balkanu

BNA Intervju / Srbija šalje preteće poruke Balkanu

Zamenik kosovskog ministra odbrane i nacionalni koordinator za integraciju i pridruživanje NATO-u, Burim Ramadani govorio je u ekskluzivnom intervjuu za IBNA o ulozi vojske Kosova u stabilnosti regiona, procesu pridruživanja NATO-u, bezbednosnoj situaciji na severu Kosova, uticaju Rusije na destabilizaciju regiona i nedavnim političkim dešavanjima na Kosovu

IBNA: Kakva će biti uloga Kosova u miru i stabilnosti na Balkanu? Ramadani: Kosovo je oslučno da dadne svoj doprinos regionalnoj i globalnoj bezbednosti. Kao takvo, zajedno sa političkim, diplomatskim i vojnim institucijama, biće u punoj koordinaciji sa našim strateškim partnerima, na čelu sa SAD.

Za nas je jasno da je odluka za vojsku Kosova imala pozitivan uticaj na regionalnu bezbednost. Konsolidacija države Kosovo naglašava neophodnost produbljivanja regionalne saradnje i evropsko-atlanskih integracija da bi se postigao trajni mir u regionu Balkana.

Vojska Kosova je profesionalna, moderna i multietnička sila, spremna da doprinese miru i bezbednosti svuda u svetu. Želimo da razvijamo, napredujemo i dalje modernizujemo Bezbednosne snage Kosova (FSK) kako bismo bili snažni partner u demokratskom svetu. Danas je FSK najpouzdanija institucija na Kosovu i kao takva koristi i čitavom regionu.

IBNA: Koliko će teško biti pristupanje Kosova u NATO?

Ramadani: Kosovo razume važnost pristupanja NATO-u. Zbog toga smo svesni puta koji sledi i uloge koju koordinacija igra u članstvu u ovoj organizaciji.

Ono što je najvažnije jeste činjenica da Kosovo nema dileme u pogledu pripadnosti evroatlantskoj porodici. Kosovo nije neutralna država i nikada neće biti. Štaviše, na osnovu NATO politike otvorenih vrata i zasnovane na članu 10 Severnoatlantskog pakta, verujemo da širenje NATO-a na Balkanu nikada neće doći u pitanje. Stoga lako možemo težiti da budemo 31. članica NATO-a, posebno sada kada Severna Makedonija završava svoje pridruživanje Alijansi. Na osnovu trenutnih političkih dešavanja, nadam se da će se naći način da u očetku budemo aktivan član Partnerstva za mir, a potom punopravan član NATO-a.

IBNA: Kako ocenjujete bezbednosnu situaciju na severu Kosova? Da li očekujete da vidite tenzije?

Ramadani: Političke tenzije nisu uticale na bezbednost u tom delu Kosova i to je veoma dobra stvar za dalji razvoj događaja. Videli smo neke čudne scenarije koje je Srbija pokušala provesti na severu Kosova, ali takve je scenarije vrlo teško realizovati, jer je međunarodna zajednica veoma pažljiva i niko ne veruje u srpsku propagandu o „humanitarnj krizi“ ili sličnim scenarijima. Naravno, preduzeli smo sve potrebne mere da budemo u kontaktu sa našim međunarodnim partnerima kako bi takvi planovi propali, kao što i jesu!

IBNA: Da li kosovske bezbednosne agencije sarađuju sa SAD i Evropljanima u sprečavanju ruskih pokušaja destabilizacije regiona?

Ramadani: Strani uticaji, posebno ruski uticaj, pretvorili su se u stvarnu brigu za ceo region Balkana. Ruski ciljevi su jasni u pogledu stvaranja nestabilne situacije, mešanja u demokratski proces i udaljavanja Balkana od evroatlantskih procesa.

Ipak, jasno je da se Kosovo neprestano bori protiv ruskog uticaja. Ruski uticaj uglavnom se širi kroz Srbiju, zemlju u kojoj je Rusija postavila svoju ideološku, vojnu i diplomatsku bazu.

IBNA: Kakvu pretnju za Balkan i Kosovo predstavlja činjenica da Rusija pomaže Srbiji da modernizuje svoju vojsku?

Ramadani: Srbija šalje preteće poruke za ceo region Balkana. Ono što smo videli poslednjih godina je diplomatska ofanziva koju je Srbija preduzela kako bi se snabdevala ruskom opremom. To znači da Srbija gleda samo na interakciju s Rusijom što se tiče vojske. Autokratski režim Srbije odlučio je da ne sarađuje sa zemljama regiona, jer je saradnja direktno povezana sa standardom opreme i sistemima naoružanja. Naravno, to zabrinjava čitav region Balkana. Jedino što garantuje mir i sigurnost na Balkanu je modernizacija balkanskih zemalja, naročito u domenu bezbednosti i odbrane. Iako su sve druge zemlje u regionu orijentisane prema NATO-u, Srbija je jedina zemlja koja je otišla u suprotnom smeru i to je nešto ozbiljno za ceo Balkan.

IBNA: Kosovo ulazi u novi izborni proces. Šta Savez za budućnost Kosova (AAK) očekuje od ovoga? Da li ova stranka očekuje da raste na osnovu rezultata Haradinajeve vlade?

Ramadani: Mislim da se politička scena na Kosovu ne analizira kako treba. Političke stranke i građani Kosova moraju razmišljati o razlogu zbog kojih se održavaju ovi izbori. Problem u ovom slučaju ima veze sa Srbijom i politikama koje ova zemlja sprovodi. Aktuelni predsednik te zemlje, Aleksandar Vučić, je nekada obavljao funkciju ministra informisanja, za vreme Miloševićevog režima. Istovremeno, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić bio je Miloševićev portparol. Dva glavna lidera Srbije imaju jedno zajedničko: propagandu.

Srbija kaže da je poslala novi dosije o Haradinaju. Drugim rečima, napravljen je novi spis koji je sledio desetine prethodnih, a čiji je rezultat nula. Mislim da ova situacija nije jednostavna i ne treba je posmatrati kao unutrašnju političku borbu. / ibna /