Bojkot izbora u Srbiji nije dobar, kaže ambasador Nemačke

Bojkot izbora u Srbiji nije dobar, kaže ambasador Nemačke

Ambasador Nemačke u Beogradu Tomas Šib izjavio je danas da njegova zemlja pozdravlja dijalog između vlasti i opozicije u Srbiji, da, načelno govoreći, bojkot nije dobar i da je za jaku demokratiju potrebna jaka opozicija u parlamentu.

Dijalog je važan proces da se stvari pokrenu sa mrtve tačke, zbog čega se nada da će se nastaviti, rekao je Šib za TV N1.

“Trenutno pratimo dijalog opozicije i Srpske napredne srtranke. Trenutno je on pod znakom pitanja. Načelno, pozdravljamo taj dijalog, radi se o tome da opozicija treba da učestvuje na izborima koji će se održati na proleće. Opozicija je signalizirala da će bojkotovati zato što je smatrala da nisu uspunjeni uslovi za fer izbore. I sada je u okviru tog dijaloga pokušano da se pokrenu stvari sa mrtve tačke”, rekao je Šib, navedeno je na sajtu N1.

Kako je ambasador rekao, to je važan proces i nada se da će se nastaviti. Šib je dodao da politička rasprava treba da se održava u parlamentu, a da je za jaku demokratiju u parlamentu potrebna jaka opozicija. Kako ističe, to važi za sve demokratske sisteme. “I zato kažemo da bojkot nikada nije dobar. Ali, važno je da opozicija mora da ima uslove da može da funkcioniše i radi”, napomenuo je Šib.

On je podsetio na izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije, u kojem su navedene jasne poruke da “uslovi u parlamentu nisu idealni” i da ih treba promeniti.