Bokeljska mornarica čeka na upis na UNESCO Reprezentativnu listu nematerijalnog nasleđa

Bokeljska mornarica čeka na upis na UNESCO Reprezentativnu listu nematerijalnog nasleđa

Međuvladin odbor za nematerijalnu kulturnu baštinu UNESCO-a prepoznao je važnost Bokeljske mornarice i otvorio mogućnost za njeno uvrštenje na Reprezentativnu listu nematerijalne baštine u narednom periodu, saopštilo je Ministarstvo kulture Crne Gore.

Odbor je održao sednicu u Bogoti poslednjih dana, a crnogorsku delegaciju, pozvanu da pruži dodatna pojašnjenja o nominaciji Bokeljske mornarice, vodio je ministar kulture Aleksandar Bogdanović.

Predsednik ocenjivačkog tela Bak Sangmee istakao je da Bokeljska mornarica objedinjuje niz aktivnosti, praksi i rituala vezanih za transport moštiju Svetog Tripuna u Kotor 809. godine, u čemu su pomorci igrali značajnu ulogu. Prema njenim rečima, na osnovu podataka iz dosijea, nominacija u potpunosti ispunjava kriterijum R5 za uvrštavanje na Reprezentativnu listu.

Bak Sangmee je rekla da Ocenjivačko telo potvrđuje da je Bokeljska mornarica u Registar kulturnih dobara Crne Gore u 2013. godini upisana od strane Uprave za zaštitu kulturnih dobara, koja je nadležno telo za vođenje registra. “Međutim, Ocenivačko telo smatra da je potrebno dodatno pojašnjenje kriterijuma R1-R4 da bi se razjasnila priroda samog elementa”, rekla je ona.

Prema mišljenju Ocenjivačkog tela, u spisu imenovanja pominju se mnoge aktivnosti, prakse i rituali. Ipak, ne postoje detaljnije informacije o njihovoj prirodi, društvenim funkcijama i kulturnom značaju. Dosje se fokusira na vidljivost i svest o važnosti samog elementa, ističući vrednosti Bokeljske mornarice i povezanost sa lokalnim identitetom. Ocenjivačko telo procenilo je da predložene mere nemaju mere zaštite usmerene na moguće rizike od uticaja na turizam.

Dosije, kako ističe, ne daje precizne informacije o mehanizmima i metodologiji rada sa Bokeljskom mornaricom i široj lokalnom zajednicom. “Iz tog razloga, Ocenjivačko telo predlaže da se donese Odluka kojom se dopunjuje nominacija Bokeljske mornarice”, navodi se u mišljenju tog tela.

Ministar Bogdanović je rekao da Crna Gora veoma ceni stavove UNESCO-a o nominaciji Bokeljske mornarice. Naglasio je da se kulturna politika Crne Gore zasniva na UNESCO konvencijama i drugim standardima. “Prema tome, za nas nematerijalne liste nasleđa nisu platforma za takmičenje, a lokalne zajednice nisu objekti, već subjekti u intenzivnoj saradnji”, rekao je Bogdanović.

On je dodao da će Crna Gora pažljivo poštovati preporuke Ocenjivačkog tela i poboljšati dosije kako bi ga mogla ponovo podneti u narednom ciklusu nominacija.

Predstavnici crnogorske delegacije obavestili su Komitet UNESCO-a da je tokom prvog postupka imenovanja čitav postupak vođen transparentno i da je prikupljeno više od 300 odobrenja lokalne zajednice.

“Drugi izazov bila je činjenica da je Bokeljska mornarica složen element nematerijalne baštine, pa je teško svoditi tradiciju od 12 vekova na jednostavan oblik, kao što je spis UNESCO-a”, saopštilo je Ministarstvo.