Bombardovanje Srbije je bilo “emotivna odluka”

Bombardovanje Srbije je bilo “emotivna odluka”

“Ne možemo da zaboravimo, ali moramo da oprostimo i kreiramo uspešnu ekonomiju”, rekao je predsednik Aleksandar Vučić na konferenciji World minds u Beogradu govoreći o NATO bombardovanju Srbije 1999.

Odluka o bombardovanju je bila “vrlo emotivna”, istakao je Gerhard Šreder koji je u vreme bombardovanja bio kancelar Nemačke. Bombardovanje Srbije bila je prva vojna akcija u kojoj je posle Drugog svetskog rata učestvovala i Nemačka.

“Bilo bi lako da kritikujem Šredera i da kažem da je to (bombardovanje) bila loša odluka. Mnogo civila je poginulo u NATO bombardovanju, nedužnih ljudi … Moramo da kreiramo ekonomski uspešnu zemlju. Želimo svi da vidimo napredak”, rekao je srpski predsednik, prenosi Blic.

Vučić je, govoreći o pitanju Kosova, rekao da “smo svi izgubljeni u vremenu i prostoru”. “Priština ne može da se konsoliduje bez Srbije, a mi ćemo uraditi najbolje što možemo da sačuvamo mir i stabilnost”, rekao je Vučić.

Šreder je rekao da je bombardovanje Srbije bilo “vrlo emotivna odluka”.

“Prvo je bila doneta odluka povodom Iraka, morali smo da odlučimo da li učestvovati, ili ne. Druga teška odluka je bila to što smo morali da se prihvatimo intervencije u Avganistanu. Zajedno sa NATO partnerima smo morali da odlučimo o napadu na Srbiju. To je bila veoma emotivna odluka, ali morali smo da odlučimo da učestvujemo u bombardovanju nakon razmatranja cele situacije na Kosovu”, rekao je Šreder, prema izveštajima.

NATO je Srbiju bombardovao 1999, Avganistan je napadnut 2001, a Irak 2003.

Šreder je izjavio da je “najlakše prvo primiti Srbiju u EU”, pa onda rešavati pitanje Kosova, na šta je Vučić uzvratio da se to, “nažalost, neće dogoditi”.

“Da ne budem negativan, mislim da je Srbija na veoma dobrom putu”, rekao je Šreder. Istakao je i da kada je reč o ekonomskom delu, Srbija ispunjava sve uslove, a neke i iznad zadatih kriterijuma.