Borell: Posredovaću u dijalogu Kosovo-Srbija bez takmičenja sa Grenellom

Borell: Posredovaću u dijalogu Kosovo-Srbija bez takmičenja sa Grenellom

Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Josep Borrell rekao je nakon sastanka sa predsednikom Kosova da će Evropska unija posredovati u dijalogu Priština i Beograd, a da se pri tome neće takmičiti sa američkim izaslanikom Ričardom Grenelom.

Borell kaže da se neće takmičiti sa Amerikancima, dodajući da će raditi zajedno.

„Amerikanci imaju puno planova. Za Bliski Istok, Koreju i ovde. Stvar je u tome da imate plan i drugo pitanje da li se zalažete za uspeh. Uložili smo više od milijarde. Ja se ne takmičim sa Amerikancima, radićemo zajedno i neće biti podela. Nismo ovde da okrivljujemo jedni druge. Verovatno nismo dovoljno glasni, ali smo veoma uključeni u ovo pitanje“, kaže Borell i dodaje da nije njegov posao da ubedi pet država da priznaju Kosovo kao nezavisno.

„Nije moj posao da ubedim 5 država da priznaju Kosovo. Ovde predstavljam EU. Nećemo nametati nikakav sporazum“, dodaje on.

Na pitanje zašto se još nije sastao sa Richardom Grenelom i da li su na istoj strani u vezi sa dijalogom, Borell kaže da će raditi zajedno.

„Razumem šta govorite. Olakšavamo dijalog. Istu stvar radi i Grenelle. Nema takmičenja, želimo da radimo zajedno “, kaže on.

Posle Borellove izjave, predsednik Kosova je rekao da je za Kosovo od vitalnog značaja da EU bude jedinstvena u ovom dijalogu.

„Od vitalnog je značaja da EU bude jedinstvena u odnosu na dijalog između Kosova i Srbije. Da bi SAD uspele, mora postojati koordinacija između SAD i EU; bez ove saradnje ne može uspeti. Uloga SAD je nezamenljiva. Grenell je uradio sjajan posao. Konačni sporazum je od vitalnog značaja za zapadni Balkan“, rekao je predsednik Hashim Thaci./ibna