Borisov: Bugarska je na dobrom putu u borbi protiv pandemije

Borisov: Bugarska je na dobrom putu u borbi protiv pandemije

Bugarska je brže i adekvatnije odgovorila i na zdravstvenu i na finansijsku pretnju pandemije COVID-19, napisao je jutros premijer Bojko Borisov na svom ličnom nalogu na Fejsbuku.

„Naše mere su započele rano i obuhvatile su mnogo ljudi. Samo prema programu 60/40, sačuvano je više od 300.000 radnih mesta. Bili smo jedna od prvih zemalja koja je predstavila mere i dosadašnji rezultati pokazuju da one savršeno funkcionišu. U isto vreme, za oblasti pogođene krizom „Transport“, „Hoteli i restorani“ i „Turizam“ promenili smo meru na 80/20, što je rezultiralo podrškom više od 700 kompanija u ukupnom iznosu od 43,5 miliona leva; vrlo male kompanije dobile su skoro 110 miliona leva bespovratno, a srednja preduzeća dobiće iznos od 200 miliona leva. Da vladine mere ne funkcionišu, stopa nezaposlenosti bila bi 14%, a sada je na nivou od 7,5% “, navodi se u postu objavljenom na profilu bugarskog premijera.

U zaključku navodi da su globalni stručnjaci jednoglasno rekli da predstoje najteža vremena za zdravstvene sisteme i ekonomije.

„Moramo biti oprezni i fleksibilni u odlukama kako bismo umanjili štetu od krize. Ali, kako pokazuju podaci, na dobrom smo putu“, zaključio je Borisov. / Ibna