Borisov: Bugarska stalno podržava evropski kurs Zapadnog Balkana

Borisov: Bugarska stalno podržava evropski kurs Zapadnog Balkana

“Bugarska u kontinuitetu podržava napore zemalja Zapadnog Balkana na njihovom putu ka pridruživanju EU”, izjavio je bugarski premijer Bojko Borisov tokom panel diskusije o diplomatskom dijalogu o Zapadnom Balkanu na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Bugarski premijer naglasio je učesnicima debate da je izuzetno važno zadržati ulogu politike proširenja EU kao katalizatora za sprovođenje ključnih reformi u zemljama regiona. „Te su reforme potrebne kako za modernizaciju i razvoj Zapadnog Balkana, tako i za stabilnost i prosperitet ovog strateškog regiona EU“, rekao je Bojko Borisov.

Prema njegovim riječima, različite inicijative i oblici regionalne saradnje u jugoistočnoj Evropi međusobno se dopunjuju kako bi promovisali političku, ekonomsku i socijalnu stabilnost u regionu. „Međutim, regionalna saradnja nije alternativa evropskim integracijama na Zapadnom Balkanu. Suprotno tome, trebalo bi da doprinese postizanju EU integracije, kao strateškog cilja zemalja u regionu,“ nastavio je bugarski premijer.

„Bugarska, zajedno sa Republikom Severnom Makedonijom, domaćin je Berlinskog procesa od 1. januara 2020.“, rekao je Borissov u Davosu. Takođe je dodao da je „naša zemlja preuzela ovo odgovorno opredeljenje kao prirodni nastavak onoga što je postignuto tokom bugarskog predsedavanja Savetom EU i stavljanja u prvi plan procesa evropskih integracija na Zapadnom Balkanu u okviru političke agende Unije“.

“Prioriteti zajedničkog predsedavanja Berlinskim procesom su povezivanje u svim njegovim aspektima: saobraćaju, energetici, digitalnoj mreži i povezivanju ljudi, posebno mladih, uključujući obrazovanje,” rekao je bugarski premijer u Davosu. Pojasnio je da je  napredak u izgradnji Transevropskog koridora 8 jedan od glavnih projekata koji će se sprovesti. To je od vitalnog značaja za region i biće dobar primer za povezivanje Zapadnog Balkana sa susednim državama članicama EU.

„Duboko smo uvereni da budućnost zemalja Zapadnog Balkana leži u EU jer je bez njih evropski plan nepotpun. Hrvatsko predsedavanje takođe planira da bude domaćin samita između EU i Zapadnog Balkana i nastaviće da se fokusira na evropsku perspektivu regiona u EU agendi“, rekao je Bojko Borisov.

U svom govoru napomenuo je i da uz Berlinski proces u jugoistočnoj Evropi, postoje i drugi uspostavljeni i važni oblici regionalne saradnje, kao što su Proces saradnje u Jugoistočnoj Evropi i Regionalno veće za saradnju ./ibna