Borisov: EU fondovi su motor koji nas ubrzano gura napred

Borisov: EU fondovi su motor koji nas ubrzano gura napred

Bugarska je konstruktivan partner u pregovorima o dugoročnom budžetu EU i delimo vaše mišljenje da zdravim razumom i odlučnošću možemo postići dogovor koji je u interesu svih evropskih građana, rekao je bugarski premijer Bojko Borisov tokom sastanka sa predsednikom Evropskog saveta Charlesom Michelom.

Borisov i Michael sastali su se u Briselu, tokom konsultacija sa evropskim liderima i predsednikom Evropskog saveta, uoči predstojećeg vanrednog Evropskog saveta od 20. do 21. februara 2020. godine.

Prema vladinim izvorima, fokus sastanka dvojice lidera bio je novi Višegodišnji finansijski okvir za period 2021. – 2027. “EU fondovi su motor koji nam pomaže da se krećemo brže”, rekao je bugarski premijer, naglasivši da su kohezija i zajednička poljoprivredna politika je već pokazala dodatnu vrednost i njihovi efekti su vidljivi i opipljivi evropskim građanima.

Borisov je naglasio prednosti prevazilaženja nejednakosti po regionima i smanjenja zaostalosti, dodajući da je veoma važno da nijedan region ne zaostane za sveukupnom stopom rasta EU.

Što se tiče napora za postizanje klimatske neutralnosti, bugarski premijer je primetio da fer tranzicioni paket uopšte ne treba da bude povezan sa kohezijskim paketom, jer se ciljevi dvaju instrumenata znatno razlikuju po prirodi. Prema premijeru, važno je ne deliti nove i stare prioritete za EU. „Tradicionalne politike, nauka i inovacije, bezbednost, klimatske promene vrednujemo podjednako“, rekao je Borissov. Prema njegovim rečima, budžet EU mora potvrditi dosadašnje rezultate i istovremeno ispuniti nove izazove sa kojima je EU suočena.

Tokom razgovora sa predsednikom Evropskog saveta, bugarski premijer je pozdravio aktivnu podršku i posvećenost evropskih institucija u regionu Zapadnog Balkana. Premijer je naglasio da je proširenje dvosmerni proces i da obe strane moraju ispuniti svoja obećanja. „To je za dobrobit mira, stabilnosti i prosperiteta Evrope“, zaključio je bugarski premijer Bojko Borisov./ibna