Borisov i Krach razgovarali o 5G i F-16

Borisov i Krach razgovarali o 5G i F-16

Bugarski premijer Bojko Borisov i zamenik američkog državnog sekretara za ekonomski razvoj, energiju i životnu sredinu Keith Krach pozdravili su sve dinamičniji politički dijalog između Bugarske i Sjedinjenih Država koji je rezultat njihovog strateškog partnerstva.

Borisov i Krach sastali su se tokom posete zamenika američkog državnog sekretara Bugarskoj. Ovo je njihov treći sastanak ove godine, što je još jedan izraz pojačane saradnje Bugarske i Sjedinjenih Država, posle posete premijera Bojka Borisova Vašingtonu u novembru 2019. godine, saopštila je vladina pres služba.

Sastanak je bio fokusiran na prioritetna pitanja strateškog partnerstva, poput produbljivanja trgovinske i ekonomske saradnje i jačanja bilateralnih odnosa u oblasti bezbednosti bežičnih mreža pete generacije (5G).

Premijer Bugarske i zamenik američkog državnog sekretara složili su se oko stava da će 5G postati infrastruktura povezivanja koja će biti presudna za sve sektore društva, poput e-zdravstva, pametnih mreža, transporta i mobilnosti. 5G mreže su buduća okosnica naših sve više digitalnih ekonomija i društava, naglašeno je tokom sastanka. Zbog toga Evropska unija i NATO rade zajedno na polju 5G kako bi osigurali pouzdanost infrastrukture i lanca snabdevanja.

Druga tema razgovora bila je bezbednosna i odbrambena saradnja, koje su među ključnim dimenzijama bilateralnih odnosa.

„Nabavka lovaca F-16 Block 70 važan je napredak u modernizaciji bugarskog vazduhoplovstva“, rekao je bugarski premijer. Istakao je da će planovi modernizacije vazduhoplovstva obezbediti uslove za industrijsku saradnju, što će doprineti dugoročnom ekonomskom razvoju Bugarske i konkurentnosti zemlje.

„Sjedinjene Države su važan strateški partner Bugarske na polju energetike“, rekao je premijer Bojko Borisov. U tom kontekstu, SAD su u junu 2020. godine predložile potpisivanje bilateralnog memoranduma o strateškoj saradnji u oblasti nuklearne energije u političke svrhe. „Promovisanje ovog partnerstva je još jedan ključni element u tranziciji ka nisko-karbonskoj ekonomiji“, rekao je Bojko Borisov. / ibna