Borisov: Mi nismo u ratu

Borisov: Mi nismo u ratu

„Gledao sam štampu – sukobi, ratov. Mi nismo ni s kim u ratu, nismo zaboravili naše lepo ponašanje“, rekao je bugarski premijer Bojko Borisov na otvaranju sastanka Kabineta. Ovakve njegove izjave usledile su samo dan nakon izjava bugarskog predsednika Rumena Radeva da povlači svoje poverenje Vladi.

O pitanju koronavirusa razgovaralo se i uoči sastanka Kabineta na kojem je premijer dao reč ministru zdravlja, podsećajući da je juče objavljeno saopštenje o četvorici Bugara, trojici u Haskovu i jednom u Varni. „Rezultati porodice i čoveka iz Varne ispali su negativni na koronavirus, ali nastavićemo ih pratiti dok ne istekne 14-dnevni karantin. Možda ćemo danas u podne ili kasno popodne dobiti rezultate za čoveka iz Haskova. Uzorak je poslat kasnije,” rekao je Kiril Ananiev.

Ministar je nastavio da je juče sa aerodroma Sofija stiglo samo 1.763 osobe, od kojih pet kineskih državljana. „Oni nemaju temperaturu, ali ih držimo pod kućnim nadzorom“.

Ananiev je takođe rekao da dve kineske asocijacije u zemlji – jedna koja obuhvata studente, a druga privrednike sami organizuju prijem Kineza koji dolaze u Bugarsku. „Nakon što prođu kroz termalne kamere, popune poseban letak sa upitnikom, potraže uputstva od zdravstvenih i drugih organa, a zatim ih prevezemo same kako bi izbegli javni prevoz i odvezli ih do mesta boravka narednih 14 dana. Ovo je zaista zanimljiva činjenica, možda je praktična i u drugim zemljama, ali takođe olakšava aktivnosti naših vlasti“, rekao je ministar zdravlja.

Premijer je rekao da je naložio Ministarstvu unutrašnjih poslova da pruži svu moguću pomoć.

Ananiev je naglasio da postoji pažljiviji nadzor na tržnici „Ilijanti“.

“Postoji bugarska škola sa 30 kineskih učenika koja se stalno nadgleda i naravno da su u redu”, primetio je ministar. / ibna