Borisov: Nadam se da ćemo sledeće godine slaviti našeg zajedničkog heroja Delčeva sa našom braćom iz Severne Makedonije

Borisov: Nadam se da ćemo sledeće godine slaviti našeg zajedničkog heroja Delčeva sa našom braćom iz Severne Makedonije

„Nadamo se da ćemo zajedno sa našom braćom iz Severne Makedonije sledeće godine proslaviti 150. godišnjicu rođenja Goce Delčeva“, rekao je bugarski premijer Bojko Borisov povodom 149. godišnjice rođenja velikog revolucionara.

„Danas se navršava 149 godina od rođenja Goce Delčeva, vojvode aktiviste revolucionarnog oslobodilačkog pokreta Unutrašnje makedonske revolucionarne organizacije, među našim najuglednijim zajedničkim istorijskim herojima. Nadam se da ćemo sledeće godine imati mudrosti, zajedno sa prijateljima i braćom iz Severne Makedonije, da proslavimo 150. godišnjicu, ujedinjeni i zajedno na putu evropskih integracija“, rekao je bugarski premijer Bojko Borisov.

Suprotno izjavama bugarskog premijera za zajedničku proslavu sa Severnom Makedonijom, ministar odbrane, Krasimir Karakačanov, ponovo je dolivao ulje na vatru u odnosima dve zemlje, pooštravajući retoriku s obzirom na izbore u Bugarska.

„Tretiramo Republiku Severnu Makedoniju kao zemlju u kojoj žive naši sunarodnici. Njihova politička elita ne može tačno da shvati šta žele a šta ne žele. Oni žele da uđu u EU u blatnjavim cipelama, bez izvinjenja za ubijene Bugare”.

Karakačanov je rekao da je Bugarska ta koja podstiče dijalog sa Severnom Makedonijom i da su svi predlozi i inicijative potekli iz Sofije. Prema novinama Trud, Karakačanov je rekao da se Skoplje ne može uzdati u slovenačko predsedavanje EU, novu američku administraciju ili promenu političke situacije u Bugarskoj. Dodao je da je Severna Makedonija bila spremna za razgovore dok nije dobila zeleno svetlo od NATO-a, a zatim se pridružila Alijansi. Sada im pokazujemo da novčić ima dve strane. Mi smo dobri, ali nismo ni glupi, ni naivni, ni ljudi bez dostojanstva“, rekao je bugarski potpredsednik.

Karakačanov je oštro kritikovao zamenika premijera za evropska pitanja Severne Makedonije Nikolu Dimitrova jer je sebi dozvolio da daje preporuke Evropskoj uniji.

„Potpredsednik vlade Nikola Dimitrov dozvoljava sebi da daje lekcije EU. Zbunjen sam oko toga ko je kandidat, Bugarska ili Severna Makedonija. Dozvoljava sebi da daje procene EU, daje preporuke, a to je neprimereno“, rekao je Karakačanov. / Ibna