Borisov: Potvrđujemo našu snažnu posvećenost razvoju Zapadnog Balkana

Borisov: Potvrđujemo našu snažnu posvećenost razvoju Zapadnog Balkana

„Velika je simbolika da Bugarska i Republika Severna Makedonija kopredsedavaju Berlinskim procesom. Prvi put kopredsedavaju država članica EU i zemlja zapadnog Balkana, i to je potvrda naše snažne posvećenosti razvoju regiona“, rekao je bugarski premijer Bojko Borisov u svojoj uvodnoj reči na samitu Berlinskog procesa. Borisov je podsetio da je Bugarska prihvatila poziv za ko-predsedavanje inicijativom 2020. tokom sastanka u Poznanju u julu 2019. godine, navodi se u saopštenju vlade.

„Uvereni smo da je takav potez prirodan nastavak onoga što je postignuto tokom bugarskog predsedavanja Savetom EU 2018. godine, a istovremeno, 15 godina nakon samita EU-Zapadni Balkan u Solunu, Bugarska je vratila na dnevni red pitanje evropske perspektive regiona“, rekao je Borisov liderima.

Bugarski premijer je naglasio da je današnji forum obeležila i globalna pandemija COVID-19, koja je blokirala i preokrenula svetsku ekonomiju, osporila temelje nacionalnog sistema zdravstva i socijalne zaštite, ali i uzdrmala sisteme vrednosti.

„Ova pandemija je radikalno i nepovratno promenila živote i sudbine ljudi na lokalnom, regionalnom, nacionalnom i globalnom nivou“, rekao je Borisov. Prema njegovim rečima, uprkos izazovima, Sofija i Skoplje udružili su snage kako bi ispunili zajedničke ciljeve i prioritete zajedničkog domaćinstva. Premijer Bugarske istakao je poboljšanje povezanosti u svim njenim aspektima – saobraćaju, ekonomiji, energiji, digitalizaciji, povezanosti među ljudima sa naglaskom na omladinu, obrazovanje i bezbednost. Pokretanje zajedničkog regionalnog tržišta i Zelene agende na Zapadnom Balkanu i drugih inicijativa koje doprinose boljoj saradnji i razumevanju u regionu su takođe ključne“, istakao je Borisov.

„Za nas je u Berlinskom procesu važno da posebnu pažnju posvetimo razvoju infrastrukture za povezivanje u regionu, jer je ovo saobraćajni sistem na Balkanu, kroz koji žive i preduzeća i građani“, rekao je premijer Bojko Borisov.

Dodao je da je povezanost u svim aspektima od suštinskog značaja za region, jer će ga učiniti jačim i konkurentnijim. „Ne zaboravimo da Zapadni Balkan zajedno predstavlja tržište za oko 20 miliona ljudi. To će dati perspektivu mladim ljudima koji danas brzo migriraju i tražiće odgovarajući odgovor za demografsku krizu, regionalnu saradnju i dobrosusedske odnose“, rekao je Borisov.

Pre lidera, premijer je istakao da se Bugarska kao zajednički domaćin Berlinskog procesa vodi željom da pomogne zemljama regiona na putu ka njihovim evropskim integracijama, kao i da ojača dobrosusedske odnose, regionalne bezbednosti i saradnje, u kontekstu zajedničkih izazova.

Bugarski premijer Bojko Borisov zahvalio se nemačkoj kancelarki Angeli Merkel i premijeru Republike Severne Makedonije Zoranu Zaevu na aktivnom učešću u ovom važnom forumu. / Ibna