Borisov predložio da Koordinacioni centar NATO mornaričkih snaga bude u Varni

Borisov predložio da Koordinacioni centar NATO mornaričkih snaga bude u Varni

Bugarska je predložila da se u luci Varna na Crnom moru formira Koordinacioni centar NATO-ovih mornaričkih snaga. To je izjavio generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na konferenciji za štampu zajedno sa bugarskim premijerom Bojkom Borisovom.

“Bugarska je predložila da se uspostavi NATO-ov Koordinacioni centar za Crno more u Varni i mi smo razmotrili ovaj predlog”, rekao je.

Stoltenberg je objasnio da ove operacije trenutno potpadaju pod nadležnost Štaba NATO mornaričkih snaga u Velikoj Britaniji.

Bugarski premijer Bojko Borisov napomenuo je da je imao preliminarni dogovor o Koordinacionom centru, koji bi imao “preventivni” karakter. “Njegova svrha je da ima izuzetan efekat prevencije”, objasnio je on.

„Ne insistiramo ni na čemu; mi jednostavno predlažemo uspostavljanje ovog koordinacionog centra. Uvek smo protiv ratne flote u Crnom moru. Centar bi trebao igrati samo preventivnu ulogu“, podvukao je bugarski premijer.

Takođe je dodao da Sofija, koja podržava jačanje NATO-a u Crnom moru, „stoji iza mira i diplomatije u regionu kako bi se sačuvali stabilni odnosi sa svim zemljama, uključujući Rusiju i Tursku“.

Generalni sekretar NATO-a dodao je da su ove godine države članice NATO-a sprovele pet vežbi na Crnom moru tokom kojih su „istovremeno trenirale ukrajinske i gruzijske flote“.

Bugarski premijer se danas u Briselu sastao sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Tokom razgovora, Bojko Borisov je naglasio da su jedinstvo NATO-a i dinamika međusobne povezanosti Evrope i Severne Amerike presudni za rešavanje bezbednosnih izazova i pretnji.

Prema bugarskom premijeru, 70 godina nakon osnivanja Severnoatlantske alijanse, organizacija se pokazala najuspešnijim savezom u istoriji. „Razlike unutar NATO-a nas ne muče, jer su normalne za savez koji sadrži demokratske države. To dodatno obogaćuje organizaciju“, dodao je Borissov tokom razgovora sa Stoltenbergom.

Bugarski premijer je izjavio da Bugarska ostaje veoma posvećen i odgovoran saveznik, napomenuvši da je njena vlada odlučna da poveća i rashode za odbranu u novoj godini, investirajući više od 3% svog BDP-a. / ibna