Borisov: U Bugarskoj ne postoji makedonska manjina, želimo da pregovori sa EU počnu

Borisov: U Bugarskoj ne postoji makedonska manjina, želimo da pregovori sa EU počnu

“Jedina zemlja koja bi želela da Severna Makedonija započne pristupne pregovore sa EU, čak i više nego Nemačka, je Bugarska, ali bio sam veoma iznenađen da je nedavna rezolucija Evropskog parlamenta o Bugarskoj pokrenula pitanje navodne makedonske manjine u Bugarskoj“, rekao je bugarski premijer Bojko Borisov u intervjuu za Frankfurter Allgemeine Zeitung.

„U Bugarskoj ne postoji makedonska manjina. Kakva makedonska manjina treba da postoji u Bugarskoj? Ne znam za takvu manjinu. Iz rezolucije sam saznao da je tako nešto bilo. A pošto su bugarski socijalisti u EP podržali rezoluciju, očigledno takođe veruju da takva manjina živi u našoj zemlji. Umesto da vodimo pozitivnu debatu o evropskom putu Republike Severne Makedonije, mi se sada fokusiramo na potpuno drugu debatu. Želim da kažem da sam zaista bio uznemiren smerom u kome su se događaji odvijali“, rekao je Borisov za FAZ.

Bojko Borisov je naglasio da je moguć kompromis sa Severnom Makedonijom, ali je napomenuo da je neophodno znati istoriju.

„Bugarski komunisti i Komunistička internacionala, koju su kontrolisali Staljin i Moskva, želeli su iz ideoloških razloga posle Drugog svetskog rata da nasilno pretvore Bugare u Socijalističkoj Republici Makedoniji u Makedonce. Tamošnji Bugari bili su prinuđeni da sebe nazivaju Makedoncima. Ako u procesu pristupanja EU sada postoje neke lažne izjave, a ja ne reagujem, moji politički protivnici će reći da Borisov prodaje istoriju Bugarske i da podleže pritisku evropskih partnera“, rekao je on.

U istom intervjuu Bojko Borisov je komentarisao fotografije svoje spavaće sobe u kojoj je spavao s pištoljem na noćnom ormariću, dok je u drugoj njegova fioka bila puna novca, ali bez njegovog prisustva na određenoj fotografiji.

„Slike iz moje spavaće sobe su režirane i stvorene opasno blisko uputstvu KGB-a. Oligarsi me napadaju jer je Bugarska ušla u čekaonicu za evro i bankarsku uniju gde neće moći da zloupotrebljavaju bankarski sistem kao ranije“, rekao je bugarski premijer.

Kao razlog napada na njega, Borisov navodi svoj uspeh u borbi protiv šverca duvana, vrednog stotine miliona evra, i kao primer naveo akciju protiv ilegalne fabrike cigareta u Plovdivu. Borisov je takođe naveo nezadovoljstvo svojih neprijatelja kupovinom američkih borbenih aviona F-16, kao i želju za diverzifikacijom izvora isporuke gasa Bugarskoj.

„Fotografije iz moje spavaće sobe izgledaju kao da su snimljene iz priručnika KGB-a. Nije slučajno što govorim o metodama KGB-a. Neki od mojih protivnika koji rade za predsednika Rumena Radeva su bivši tajni agenti, ljudi iz ovih krugova ili deca glavnih špijuna, oficiri ruske vojne obaveštajne službe“, rekao je Bojko Borisov. / Ibna