Borisov: Uvek smo spremni da pomognemo najbližim susedima i prijateljima

Borisov: Uvek smo spremni da pomognemo najbližim susedima i prijateljima

„Uvek smo spremni da pomognemo najbližim susedima i prijateljima. To sam rekao premijeru Zoranu Zaevu, koji se zahvalio na našoj spremnosti da im pomognemo obezbeđivanjem vakcina protiv COVID-19. “

To je bugarski premijer Bojko Borisov objavio na Fejsbuku deleći stav svog kolege iz Severne Makedonije, koji je taj gest opisao kao izvrstan čin prijateljstva sa narodom Severne Makedonije.

„Situacija je zaista teška i moramo se podržati i biti solidarni. Život građana predstavlja prioritet i uložićemo sve napore da ih zaštitimo“, rekao je premijer Borisov.

Ministar zdravlja Severne Makedonije Venko Filipče prisustvovao je u utorak sednici Saveta ministara. On i profesor Kostadin Angelov potpisali su pismo o namerama između bugarskog i severno-makedonskog ministarstva zdravlja. Obe strane su se složile da je u trenutnoj složenoj epidemijskoj situaciji, izazvanoj COVID-19, zaštita ljudskog zdravlja primarna briga svake zemlje. Takođe su se složili da, koliko je to moguće i u svetlu zaključenja međunarodnih sporazuma, rade na saradnji i koordinaciji u borbi protiv COVID-19, uključujući istraživanje mogućnosti za zadovoljenje potreba za vakcinama i obezbeđivanje COVID-19 vakcina za građane Republike Severne Makedonije.

Ranije je premijer Severne Makedonije, Zoran Zaev, na Fejsbuku objavio da „nakon odluke o donaciji vakcina lično zahvaljujem premijeru Borisovu, Vladi Bugarske i bugarskom narodu na solidarnosti i činu dobrote, kao i na izvanrednom činu prijateljstva prema makedonskom narodu i svim građanima Severne Makedonije “.

„Zahvalio sam se premijeru Borisovu i rekao mu da je donacija vakcine koju je obezbedila bugarska Vlada veoma važna i dolazi u izuzetno teškom trenutku, usred snažnog talasa koronavirusa sa kojim se suočavaju oba naroda, vlade, ali i svet.“ / ibna