Borisov: “Žele da me spreče da završim dva velika geostrateška projekta”

Borisov: “Žele da me spreče da završim dva velika geostrateška projekta”

Bugarski premijer Bojko Borisov optužio je protivnike da su njihovi napadi na njega usmereni tako da ga spreče da završi dva glavna geostrateška projekta u julu – ulazak Bugarske u bankarsku uniju i evrozonu. “Sa ovim će naša država biti zaista nezavisna”, naglasio je premijer.

„Proces je nepovratan. Moram da dovršim ova dva pitanja: da Bugarsku doveo do bankarske unije i do evrozone. Zato mi je jul tako važan. Trenutno radimo stvari koje će trajati decenijama,” nastavio je bugarski premijer.

„Naši politički protivnici danas su dotakli dno. NIje im bilo ugodno kada smo Bugarsku izveli iz ustaljenih okvira te direktno nabavili novi avion F-16-Block 70 u pravoj evroatlantskoj zajednici; tada se rodila mržnja prema nama, svetla i snažna,” dodao je Borissov.

Bugarski premijer je izjavio da je ta država jedina koja istovremeno sprovodi različite geostrateške energetske projekte, kako gasovodom Balkanski tok, tako i međusobnom vezom s Grčkom, što će dovesti do energetske diverzifikacije. Najavio je i da će  Ministarstvo energetike objaviti zaključivanje važnog sporazuma za gradnju nuklearne elektrane Belene. Povezana je sa tri velike svetske kompanije iz Sjedinjenih Država, Rusije i Francuske – General Electric, Rosatom i Fraatom.

Zauzvrat za sve te uspehe, premijer dobija samo optužbe, jer su njegovi protivnici odavno razumeli da ga ne mogu demokratski svrgnuti na fer i slobodnim izborima, koje osvaja 10 godina, rekao je Borissov, navodeći da ga njegovi protivnici targetiraju tako što koriste protiv njega sve što mogu da pronađu iz njegovog ličnog života. / ibna