Borissov: Bugarska će dobiti oko 29 milijardi evra iz EU fondova

Borissov: Bugarska će dobiti oko 29 milijardi evra iz EU fondova

“Bugarska će u narednim godinama dobiti oko 29 milijardi evra iz evropskih fondova”, objavio je na Facebooku bugarski premijer Bojko Borissov.

„Bugarska je dobila više od milijardu evra više. Svi su rekli da to vredi, svi su rekli da je naše predsedavanje primer. Charles Michel me je lično pozvao i zahvalio na velikoj pomoći koju sam mu pružio u pregovorima. Konačno smo se svi pozdravili i u 7:20 po bugarskom vremenu čestitali smo švedskom premijeru njegov rođendan. Mojoj sestri je u petak bio rođendan. Nisam mogao da odem. Sada je prošlo, neće se naljutiti, biće živa i zdrava, pozdraviću je odavde”, rekao je Borissov.

„Mi smo jedna od malih zemalja koja će dobiti više od prethodnog plana. S obzirom da je ukupni iznos novog godišnjeg finansijskog okvira za 62 milijarde EUR manji. Zbog toga imam pravo da odustanem jer u ovoj žetvi imamo više od dve milijarde evra. Ljudima koji žele moju ostavku ostavljam 29 milijardi evra za naredne godine“, komentarisao je i premijer.

„Lideri EU postigli su kompromis. Sinoć u ponoć postigli smo dogovor, subvencije su smanjene na 390 milijardi evra, krediti povećani na 360 milijardi. Sve je prepravljeno“, rekao je on.

Bugarska će prvi put imati 200 miliona leva za siromašna područja, objasnio je Borissov. „Charles Michel je veliki prijatelj Bugarske. Merkel je puno pomogla. Ogromna podrška Sebastiana Kurca, pokazao je ovom veću stav kao da je premijer Bugarske, da želi da Bugarska dobije tih 200 miliona, a posebno premijeru Holandije“, prokomentarisao je premijer.

Evropska unija će imati budžet od 1,8 hiljada milijardi do 2027. godine. Ovaj sporazum postignut je petog dana pregovora u Briselu. Prvi put u istoriji postignut je dogovor o povezivanju alokacije budžetskih sredstava sa vladavinom zakona i zaštite životne sredine.

Ovaj budžet će takođe uključivati fond za ekonomski oporavak. On će iznositi 750 miliona evra, rekla je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen./ibna