Borissov: Idem da obezbedim prijateljske odnose sa Ankarom

Borissov: Idem da obezbedim prijateljske odnose sa Ankarom

Idem na prijateljsku večeru sa kolegom i prijateljem, turskim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom. Ovo je izjavio bugarski premijer Bojko Borissov pre polaska na sastanak sa turskim predsednikom.

Sukob blizu nas je kao velika bomba u budućnosti. To utiče na ekonomski rast, turizam a kada tome dodamo i koronavirus stvari mogu postati dramatične, izjavio je bugarski premijer.

Borissov se prisetio da je Erdogan imao četiri telefonska razgovora s predsednicima Donaldom Trumpom i Emmanuelom Macronom, kancelarkom Angelom Merkel i njime.

Bugarski premijer izjavio da se uputio u Tursku koja će mu zagarantovati dobre odnose sa Ankarom u budućnosti. Napomenuo je da niko nije mogao da ne oseti tugu ako prati tragedija sa imigrantima na evropskm granicama Turske.

Velika je greška da vojska izvodi operacije protiv imigranata. Rešenje je stvoriti udaljeni bezbednosni centar da bi se oni tamo premestili. Centar mora biti izvan EU i biti plaćen evropskim novcem, rekao je Borissov.

Što se tiče sirijske krize, bugarski premijer je pozvao na momentalni prekid neprijateljstava, mir i razumevanje. “Zato apelujem na sve kolege. Mi nismo posrednici. Izražavam zabrinutosti i stavove Bugarske“. Objasnio je da je poslednjih dana više puta na vlastitu inicijativu razgovarao s najvišim liderima EU. Među njima su bili Macron, Charles Michel i kancelarka Angela Merkel.

Borissov je rekao da je morao da obavi 14 telefonskih razgovora sa evropskim liderima, pre nego što je krenuo u Ankaru iz Sofije. Bugarski premijer se nada da će njegova misija biti uspešna, a ako ne, tada je važno da se bar osigura bezbednost Bugarske. / ibna