Borissov: “Nadamo se dobrosusedskim odnosima, razumevanju i miru”

Borissov: “Nadamo se dobrosusedskim odnosima, razumevanju i miru”

Nastavljamo sa svom svojom voljom težiti dobrosusedstvu, razumevanju i miru. Uvereni smo da samo na taj način možemo rešiti ne samo krizu sa imigrantima, već i svaku drugu krizu. Želimo mirno živeti u regiji, izjavio je bugarski premijer Bojko Borissov nakon sastanka s predsednicom Evropske komisije Ursulom von der Layen i predsednikom Evropskog saveta Charlesom Michelom.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen napomenula je da Borissov nije samo dobar prijatelj, već i pravi Evropljanin. “Razgovarali smo o saradnji s Turskom u regionu. Bilo je važno iskoristiti veliko iskustvo premijera ovdje u regiji i dobrosusedske odnose koje ima sa susednim zemljama,” rekla je von der Leyen.

Prema njenim rečima, bugarsko iskustvo je od strateškog značaja za region.

Predsjednik Evropskog saveta Charles Michel takođe je istakao odličnu suradnju bugarske vlade s Evropskom unijom.

Danas smo uspeli potvrditi koliko ste uključeni u zaštitu granica i to je važno ne samo za Bugarsku, već i za budućnost EU. Vidimo sve napore koje ste uložili i nastavljate ulagati“, rekao je Charles Michel koji će ostati u Sofiji dok ne otputuje u Tursku u sredu.

Predsednik EU napomenuo je da se Bugarska, ako bude potrebe, može osloniti na evropsku solidarnost.

Zaključno, napomenuo je da im je sastanak pomogao da razumeju zajedničke izazove sa kojima se suočavaju države članice.

Ranije su lideri Evropske unije, zajedno s bugarskim premijerom, helikopterom pregledali južnu granicu Bugarske.

“Imamo dobru ogradu, ali istina leži u diplomatiji. Inače se jako dobro pripremamo – s opremom, kamerama i ljudima, ali diplomatija je u prvom planu,” rekao je Borissov.

„Moja taktika su dobrosusedstvo i mir. Sukobi u regiji znače manje ulaganja, manje razvoja, manje turizma; ljudi su zabrinuti”, rekao je Borissov novinarima na granici. Premijer je istakao opreznu politiku bugarske Vlade. „Radimo tiho, disciplinovano, razumno. Ne radimo protiv naših suseda; mislim da je to visoko cenjeno u Europi“, dodao je Borissov./ ibna