Borissov se u Kairu susreo sa Sisijem

Borissov se u Kairu susreo sa Sisijem

Bugarski premijer Bojko Borissov boravi u zvaničnoj poseti Kairu gde se sastao sa predsednikom Arapske Republike Egipat, Abdelom Fattahom Al-Sisijem.

Bugarski premijer je tokom inauguracije pomorske baze Bernice u Crvenom moru napomenuo da „stvarna revolucija u političkim kontaktima Bugarske i Egipta ostvarena u poslednje dve godine može dati novi praktični izraz našoj saradnji u svim oblastima“.

Zahvaljujući konstruktivnom političkom dijalogu za 2018. godinu, otvorena je nova stranica koja će poboljšati bilateralnu saradnju u svim oblastima – političkoj, ekonomskoj, energetskoj, kulturnoj, obrazovnoj, turističkoj, napomenuo je Borissov.

U daljem izlaganju, bugarski premijer je rekao da će Bugarska nastaviti da podržava Egipat u njegovim naporima u borbi protiv terorizma i verskog ekstremizma. Prema njegovim rečima, proširenje saradnje u ovoj oblasti znači veću bezbednost za Bliski Istok i Balkan. „Cenimo vrlo pozitivnu ulogu koju je Egipat imao, i kao država koja predsedava Afričkom unijom ali i u njenoj liderskoj ulozi u Uniji arapskih država“, dodao je premijer Bojko Borissov.

Bugarski premijer pozdravio je ozbiljne napore Egipta da doprinese pronalaženju mirnih rešenja za krize u regionu i nastojanjem da strane koje učestvuju u tim sukobima dijalogom postignu kompromis. “Trajni mir će omogućiti ekonomski i socijalni razvoj društava”, rekao je bugarski premijer predsedniku Sisiju.

Tokom razgovora, Borissov je rekao da je bilateralna energetska saradnja od posebnog interesa za Bugarsku, s jedne strane, zasnovanu na prirodnim resursima Egipta, a s druge, na primeni određenih energetskih projekata u Bugarskoj. “Ovo će nam omogućiti da budemo i potrošač i tranzitno središte za značajne količine gasa iz azijskih i zemalja Bliskog Istoka u Evropu”, primetio je bugarski premijer.

On je takođe naglasio da se očekuje da će prvi sastanak Zajedničkog međuvladinog odbora biti održan 2020. godine te da će biti održane nove posete na visokom nivou. Bugarska i Egipat već su postigli bilateralne sporazume, čije će potpisivanje proširiti i obogatiti saradnju u oblastima od obostranog interesa./ibna