Borissov: Spreman sam pomoći bratskom narodu Grčke u sporu sa Turskom

Borissov: Spreman sam pomoći bratskom narodu Grčke u sporu sa Turskom

U grčkom gradu Aleksandroupolisu danas je održano četvrto zasedanje Bugarsko-grčkog saveta za saradnju kojem su prisustvovali premijeri Grčke Kyriakos Mitsotakis i Bugarske Bojko Borissov, zajedno sa više ministara u obe delegacije.

Tokom zajedničke konferencije za štampu sa svojim grčkim kolegom, bugarski premijer je izjavio da su „generacije političara u Grčkoj i Bugarskoj uspele da zadrže najvažniju vrednost; da budu dobronamerni i prijateljski raspoloženi. Mi i naše grčki kolege gradimo koridore gasovoda. Oni su tu, u izgradnji“. Kasnije je Borissov primetio da je od Ursule Von der Leyen primio SMS u kojem mu čestita makroekonomsku stabilnost Bugarske.

“Nema ništa bolje od toga da države članice EU pokazuju prijateljstvo”, rekao je Borissov i dodao da “dok su drugi samo pričali o pravljenju razlike, mi smo izašli i uložili 500 miliona u to”.

Uz naše letelice, ministri odbrane mogli bi razmotriti i zajedničku vazdušnu policiju. “Drugim rečima, veze između naše dve vojske moraju biti izuzetno jake”, naglasio je bugarski premijer.

Već četvrtu godinu zaredom Bugarska ima nultu imigraciju, rekao je Borissov, dok se obraćajući se Mitsotakisu naglasio da “pružate bezbednost za celi region”; nije izostavio važnu ulogu Turske u tom pitanju, napominjući da „takođe sjajno i aktivno sarađujemo sa našim kolegama pri turskim pograničnim vlastima“.

Nesporazumi Grčke sa Turskom moraju se brzo okončati, rekao je Borissov, napomenuvši da je spreman zajedno s ministrom spoljnih poslova Ekaterinom Zaharijevom pomoći bratskoj državi Grčkoj.

Bugarski premijer je takođe naglasio potrebu za jačanjem saradnje između Bugarske i Grčke u oblasti poslovanja i turizma, dodajući da bi otvaranje nove granične kontrolne tačke bilo dobro za dobrosusedske odnose sa Grčkom.

Na kraju, u vezi sa evropskim proširenjem, on je naglasio da je Bugarska „posvećena pružanju podrške i Republici Severnoj Makedoniji i Albaniji, ali one moraju da ispune obaveze koje su preuzele od Grčke i Bugarske“, zaključio je bugarski premijer Borissov. / ibna