Borrell: Dijalog pod pokroviteljstvom EU je ključ za evropski put

Borrell: Dijalog pod pokroviteljstvom EU je ključ za evropski put

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Josep Borrell rekao je da su delovi dokumenta koji su početkom septembra potpisali predstavnici Beograda i Prištine u Vašingtonu „zasnovani na prethodnim obavezama obe strane u dijalogu“ i da mogu da doprinesu „korisnom postizanje sveobuhvatnog, pravno obavezujućeg sporazuma“.

Odgovarajući na pisano pitanje koje su postavili poslanici Evropskog parlamenta u vezi sa odnosima EU i SAD, dijalogom Beograda i Prištine i „nezavisnošću glasa u EU na Balkanu“, Josep Borrell je primetio da su i poslednja poseta predsednika Srbije i kosovskog premijera Briselu naglasili taj prioritet će biti dat evropskim integracijama i dijalogu koji sponzoriše EU.

„Dijalog pod pokroviteljstvom EU ključni je element njihovog evropskog puta“, podvukao je Borrell.

Odgovarajući na pitanje poslanika, Borrell je dodao da su se lideri dve strane obavezali da će udvostručiti napore da obezbede dalju harmonizaciju sa EU u skladu sa svojim obavezama.

Šef kancelarije EU u Prištini Tomaš Szuniog rekao je da nije moguće da se i Prištini i Beogradu sviđa svaka tačka iz sporazuma za normalizaciju odnosa.

Szuniog je rekao za KTV da će nastavak međunarodne posvećenosti sprovođenju sporazuma pomoći Beogradu i Prištini da se približe EU.

Kako je naglasio, proces dijaloga uz posredovanje Brisela je u toku, a grupe stručnjaka već su postigle dogovor o nekim nerešenim pitanjima.

Szuniog je rekao da detalji konkretnih sporazuma neće biti otkriveni dok se ne postigne sveobuhvatan sporazum.

„Ovo je osnovni princip međunarodnih pregovora. Ako pregovarate o sporazumu, tada nećete obelodaniti svaki paragraf ili svako poglavlje dok se sve ne dogovori“, rekao je Szuniog.

Govoreći o Zajednici opština sa srpskom većinom, Szuniog je rekao da bi Priština trebalo da podnese predlog koji će biti stavljen na pregovarački sto. / ibna