Borrell: Očekuje se da Srbija svoju politiku uskladi sa politikom EU

Borrell: Očekuje se da Srbija svoju politiku uskladi sa politikom EU

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Josep Borrell rekao je danas da se očekuje da Srbija postepeno usklađuje svoje zakonodavstvo i politiku prema trećim zemljama sa pravnom tekovinom EU, uključujući preseljenje srpske ambasade u Jerusalim, u procesu pristupnih pregovora sa Evropskom unijom, što je u skladu sa briselskom politikom.

„Svi diplomatski koraci koji bi mogli osporiti zajednički stav EU o Jerusalimu predstavljaju „ozbiljnu zabrinutost i žaljenje“, rekao je Borrell odgovarajući na pitanje evropskog poslanika u vezi sa odredbama Vašingtonskog sporazuma o preseljenju  ambasade Srbije i otvaranju ambasade Kosova u Jerusalimu.

Rekao je da očekuje da se i Srbija i Kosovo ponašaju u skladu sa opredeljenjem EU i „u skladu sa njihovim evropskim ambicijama“.

„Prema rezoluciji Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1980. kojom se pozivaju sve članice UN da presele svoje ambasade u Tel Aviv, sve ambasade država članica EU i Delegacija EU u Izraelu nalaze se u Tel Avivu“, podsetio je Borrell.

Zaključujući, Borrell je primetio da su predstavnici Beograda i Prištine, posle sastanka u Vašingtonu, nastavili da rade na sveobuhvatnom sporazumu koji će se baviti svim nerešenim pitanjima vezanim za njihov odnos, a u skladu sa međunarodnim pravom i tekovinama EU. / ibna