Borrell organizovao večeru za lidere zemalja Zapadnog Balkana

Borrell organizovao večeru za lidere zemalja Zapadnog Balkana

Visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost i potpredsednik Evropske komisije Josep Borrell priredio je neformalnu večeru sa šest lidera zapadnog Balkana na kojoj je razgovarano o budućnosti regiona i glavnim izazovima sa kojima se suočava. Na sastanku su učestvovali predsednik Crne Gore Milo Đukanović, premijeri Severne Makedonije Zoran Zaev, Albanije Edi Rama, Srbije Ana Brnabić, Kosova Albin Kurti i predsjedavajući Saveta ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija. Na sastanku je učestvovao i komesar za proširenje Oliver Varelji.

U otvorenoj i iskrenoj atmosferi, visoki predstavnik i lideri zapadnog Balkana zajedno su strateški razmatrali načine za ubrzanje reformi kako bi se ispunila očekivanja građana o integraciji u EU, kao i pristupe za jačanje pozitivnih i konstruktivnih narativa u regionu i oko njega. Složili su se da je integracija zapadnog Balkana u EU ključni strateški cilj u zajedničkom interesu Evropske unije i regiona.

Lideri su potvrdili snažnu posvećenost regionalnoj saradnji i složili se da će se i dalje baviti globalnim izazovima, poput pandemije Covid-19.

Organizacijom ovog neformalnog sastanka, visoki predstavnik Borrell oživljava tradiciju neformalnih sastanaka sa liderima zapadnog Balkana. Ovi sastanci će se nastaviti i ubuduće.

„Posvećenost EU zapadnom Balkanu je neupitna i mora biti vrlo vidljiva. Zbog toga sam večeras oživeo tradiciju redovnih neformalnih večera sa šestoricom lidera, da bih imao otvorene strateške i političke rasprave o našoj zajedničkoj budućnosti “, objavio je Josep Borrell na Tvitteru. / ibna