Borrell: Srbija je važan partner EU

Borrell: Srbija je važan partner EU

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Josep Borrell rekao je da je Srbija važan partner za EU, između ostalog i u sektoru zajedničke evropske bezbednosne i odbrambene politike.

„Imamo mnogo pitanja od zajedničkog interesa i posvećeni smo evropskoj perspektivi Srbije“, napisao je Borrell na svom nalogu na Twitteru.

Borrell je rekao da je na današnjem sastanku Saveta za stabilizaciju i pridruživanje EU i Srbije razgovarao sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović i komesarom za proširenje EU Oliverom Varheliiem.

EU diplomata je dodao da se od Srbije očekuje da sprovede neophodne reforme, posebno u oblasti vladavine prava, ali i da ojača usklađivanje sa zajedničkom spoljnom politikom EU.

„Nastavićemo da pomažemo Srbiji na putu integracije“, zaključio je Borrell.

Danas održana neformalna telekonferencija članova Saveta za stabilizaciju i pridruživanje čiji je cilj bio pregled stanja bilateralnih odnosa EU i Srbije.

Razmotren je napredak Srbije u pregovorima o pridruživanju EU. Dva pregovaračka poglavlja otvorena su od poslednjeg Saveta u decembru 2018. godine, čime je ukupan broj poglavlja povećan na 18, od kojih su dva privremeno zatvorena.

Partneri su takođe razgovarali o bilateralnim odnosima u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i napretku u primeni Sporazuma.

Takođe su razmenjena i mišljenja o razvoju događaja na zapadnom Balkanu. / ibna