Borrell traži ukidanje tarifa, najavljuje posetu Kosovu

Borrell traži ukidanje tarifa, najavljuje posetu Kosovu

Španski ministar spoljnih poslova Josep Borrell, koga su lideri EU u julu imenovali  za visokog predstavnika EU za spoljnu i bezbednosnu politiku sa mandatom od 1. novembra, rekao je u Evropskom parlamentu da će jedna od njegovih prvih poseta nakon preuzimanja mandata biti poseta Kosovu.

Očekuje se da će Borrell zameniti Mogherini, koja je usmeravala dijalog na visokom nivou između Kosova i Srbije. Rekao je da će se ozbiljno pozabaviti dijalogom Priština i Beograd, dodajući da je trenutni status quo neodrživ.

Između ostalog, Borrell je rekao da bi Kosovo trebalo da suspenduje tarife na srpsku robu a da Srbija treba da se iskrenije posveti dijalogu.

Maja Kocijančić, portparolka Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku, rekla je da je 6. oktobar bio dobar dan za demokratiju na Kosovu.

Komentirišući prevremene izbore koji su u nedelju održani na Kosovu, Kocijančić je rekla da je pozitivno videti više ljudi koji daju svoj glas u odnosu na prethodne izbore 2017. godine.

Kocijančić je rekla da novu Vladu Kosova čekaju važni zadaci, pominjući ekonomski i socijalni razvoj, vladavinu zakona i angažovanje na ponovnom dijalogu sa Beogradom, prenosi Radio Slobodna Evropa. „To je od koristi građana Kosova i regiona. EU će nastaviti svoj rad i saradnju sa Kosovom i promovisati pomirenje, regionalnu saradnju i dobrosusedske odnose na Zapadnom Balkanu “, rekla je Kocijančić.

Evropska unija je na Kosovu angažovala posmatračku misiju za vanredne izbore koji su održani 6. oktobra./ibna