Borrell: “Turska ilegalna bušenja moraju prestati”

Borrell: “Turska ilegalna bušenja moraju prestati”

Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Josep Borrell boravio je u dvodnevnoj radnoj poseti Kipru, gde je razgovarao sa ministrom spoljnih poslova Republike Kipar Nikosom Christodoulidesom.

Dvojica diplomata su se dotakli pitanja vezanih za situaciju na Istočnom Mediteranu, ponašanja Turske i pitanja vezanih za bezbednost, odbranu i saradnju u okviru Evropske unije.

Zabrinutost za Kipar takođe je zabrinutost EU, rekao je šef evropske spoljne politike Josep Borrell nakon sastanka sa kiparskim ministrom spoljnih poslova, poslavši snažnu poruku  solidarnosti Republici Kipru.

„Pre svega, želim da naglasim da EU snažno podržava Republiku Kipar, njen suverenitet i njena suverena prava“, naglasio je.

Moja je poruka, dodao je, “poruka snažne solidarnosti. Zabrinutost Kipra, vaša briga, takođe je briga EU“.

Josep Borrell je u svom postu na Tvitteru napisao: „Razgovarano sa Christodoulidesom o tome kako ojačati regionalnu stabilnost i smanjiti tenzije.

Turska ilegalna bušenja moraju prestati. Razgraničenje ekskluzivnih ekonomskih zona koje osporava Turska mora da se definiše u skladu sa međunarodnim pravom i u dobroj veri, kako to predlaže Kipar“.

Potpredsednika Komisije primio je predsednik Republike Kipar Nicos Anastasiades, koji će u organzizovati svečanu večeru u čast visokog gosta.

Josep Borrell će se u petak sastati sa ministrom odbrane Kipra Savvasom Angelidiesom, sa kojim će se ukrcati u helikopter kako bi mogli videti turski brod za bušenje Yavuz koji obavlja operacije u Ekskluzivnoj ekonomskoj zoni Kipra. / ibna