Borrell u New Yorku priredio neformalnu večeru za lidere Zapadnog Balkana

Borrell u New Yorku priredio neformalnu večeru za lidere Zapadnog Balkana

Visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost/potpredsednik Evropske komisije Josep Borrell priredio je u utorak u New Yorku, na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UNGA), neformalnu večeru za lidere Zapadnog Balkana.

Ovo je bio drugi takav sastanak čiji je domaćin bio visoki predstavnik, nakon neformalne večere u maju u Briselu. Visoki predstavnik i lideri zemalja Zapadnog Balkana imali su otvorenu razmenu o situaciji u regionu i odnosima EU-Zapadni Balkan, takođe u svetlu predstojećeg samita EU-Zapadni Balkan sledećeg meseca. To je pružilo priliku za diskusiju o očekivanjima u pogledu pristupanja EU. Visoki predstavnik/potpredsednik je podvukao potrebu snažne posvećenosti i partnera sa Zapadnog Balkana i Evropske unije i njenih država članica u prevazilaženju trenutne dinamike i pomicanju procesa napred.

Sastanku su prisustvovali predsednik Crne Gore Milo Đukanović, predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski, predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, predsednica Kosova Vjosa Osmani, premijer Albanije Edi Rama kao i ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković. / ibna