Borrell: Važno je da nastavimo ohrabrivati pozitivan razvoj događaja sa Turskom

Borrell: Važno je da nastavimo ohrabrivati pozitivan razvoj događaja sa Turskom

Na konferenciji za štampu nakon današnje sednice Saveta za spoljne poslove u Briselu, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Josep Borrell osvrnuo se na odnose sa Turskom:

„Danas smo razgovarali i o pitanju Turske, možda najvažnijem pitanju dana, jer će o tome razgovarati i lideri Evropskog saveta. Sa ministrima smo razgovarali o pitanju naših odnosa sa Turskom s obzirom na izveštaj koji smo zajedno sa Komisijom pripremili za Evropski savet, koji će biti održan sledećeg četvrtka. Generalno, izveštaj je viđen kao dobra osnova za diskusiju lidera, iako su neki ministri dali dodatne procene. Kao što se priznaje u Izveštaju, od prošlog decembra videli smo neke poteze turskog rukovodstva koji su u dobrom pravcu, ali takođe i korake za deeskalaciju tenzija u istočnom Mediteranu. Bušenje u EEZ-u Kipra zaustavljeno je i istraživački brodovi su povučeni.

„Ipak,“ nastavio je visoki predstavnik, „izgledi za deeskalaciju u istočnom Mediteranu i dalje su krhki i napori za popuštanje tenzija moraju se nastaviti. Istovremeno, unutrašnja situacija u Turskoj ozbiljno zabrinjava, uključujući pretnje zabranom jedne od glavnih opozicionih partija, HDP, i povlačenje Turske iz Istanbulske konvencije o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama, ali i protiv nasilje u porodici. Videćete izjave koje sam izdao u vezi sa ovim razvojem događaja. Izrazio sam našu ozbiljnu zabrinutost, mi smo ih osudili. Takođe smo izrazili strah da će takve mere Tursku skrenuti sa evropskog puta. Složili smo se sa ministrima da je važno da i dalje podstičemo pozitivne pomake. S druge strane, postojalo je široko slaganje da je važno držati sve opcije za stolom, ako je potrebno. U okviru priprema za Evropski savet, večeras ću se sastati i sa turskim ministrom spoljnih poslova sa kojim ćemo razgovarati o Izveštaju kako bismo o tome obavestili lidere. Savet je zaključio da nije doneo odluku o Izveštaju o Turskoj, jer je na liderima EU sigurno da odluče.“

Upitan o primedbama koje su danas izneli ministri na izveštaj koji je podneo i da li će najnoviji događaji u Turskoj verovatno zamrznuti pozitivnu agendu, Borrell je rekao da su nedavni događaji u Turskoj povlačenjem iz Istanbulske konvencije i zabranom političkog stranka nešto što treba uzeti u obzir. „Kada kažemo da je došlo do pozitivnih pomaka poput pitanja bušenja, rasprava o razgraničenju pomorskih zona, to je jasno. Došlo je do poboljšanja. Ali istovremeno postoje i druga pitanja poput onih koje sam gore pomenuo, a koja ne možemo smatrati pozitivnim“, dodao je Borrell, naglašavajući da je Savet sve ovo uzeo u obzir i predložio pozitivne i negativne pristupe.

„Želimo da imamo najbolje odnose sa Turskom kao zemljom kandidatkinjom, kao susedom, kao važnom zemljom, ali istovremeno da branimo interese država članica i vrednosti Unije“, rekao je Borrell, napominjući da su ministri ispitali izveštaj i jednoglasno izrazili svoju pozitivnu ocenu. Visoki predstavnik je naglasio da Savet nije odlučio o izvještaju jer će o njemu raspravljati Evropski savet ove sedmice, podvlačeći da je bilo nekih komentara o određenim pitanjima koja će biti prepuštene liderima na razmatranje i na taj način se uzdržao od ulaska u detalje.

Upitan o periodu za koji će se razmatrati ponašanje Turske i da li će razgovarati o kiparskom pitanju večeras na sastanku sa Mevlutom Čavušogluom, Borrell je naglasio da će naravno razgovarati o kiparskom pitanju i, tokom narednih nedelja, a možda i do leta, EU će pažljivo nadgledati ponašanje Turske postavljanjem nekih prekretnica, poput razgovora o rešavanju kiparskog pitanja, istražnih razgovora sa Grčkom, situacije u Libiji i situacije u zemlji. Dodao je da će se nadgledati različiti pokazatelji povezani sa ponašanjem Turske kako bi se obezbedilo da želi da bude ozbiljno uključena u pregovore koji se vode, poput podrške sirijskim izbeglicama. / ibna