Borrell: Zapadni Balkan ima posebnu ulogu u Evropi i za Evropu

Borrell: Zapadni Balkan ima posebnu ulogu u Evropi i za Evropu

Savet za spoljne poslove EU održao je stratešku raspravu o Zapadnom Balkanu i elementima pojačanog angažovanja EU u regionu.

„Regija ima posebnu ulogu u Evropi i za Evropu. Složili smo se da je Zapadni Balkan region od ključne geostrateške važnosti za EU. Naša posvećenost Zapadnom Balkanu mora biti vrlo vidljiva i ne bismo trebali ostavljati sumnju u tom pogledu”, rekao je Josep Borrell, visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost

Ministri inostranih poslova potvrdili su evropsku perspektivu čitavog regiona, podvlačeći značaj političkog angažmana u širokom spektru područja kao što su: borba protiv pandemije COVID, ekonomska saradnja, povezanost, borba protiv spoljnog uticaja i dezinformacije.

U diskusiji je istaknuta potreba da zemlje Zapadnog Balkana ubrzaju reforme povezane sa EU i ojačaju pozitivan i konstruktivan narativ. Visoki predstavnik je naglasio hitnu potrebu za napredovanjem u procesu pridruživanja Albanije i Severne Makedonije, unapređivanjem integracije u EU sa Srbijom i Crnom Gorom i napretkom u liberalizaciji viznog režima za Kosovo. Ministri su takođe zatražili brzi nastavak dijaloga Beograda i Prištine i ponovili svoju kontinuiranu i nedvosmislenu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine.

Savet je takođe podsetio na ključnu ulogu EU u pomaganju partnerima sa Zapadnog Balkana u odgovoru na pandemiju COVID 19, kroz zdravstvenu pomoć, finansiranje socijalno-ekonomskog oporavka i doniranje vakcina. / ibna