Bosna i Hercegovina se pridružila “corona državama”

Bosna i Hercegovina se pridružila “corona državama”

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske potvrdio je prve slučajeve zaraze koronavirusom u Bosni i Hercegovini, a prvi pacijent je iz Banja Luke.

Radi se o muškarcu srednjih godina koji radi u Italiji a u Banja Luci mu živi porodica. Na konferenciji za novinare je saopšteno da je testovima potvrđenoprisustvo virusa  i kod njegovog deteta, koje ide u osnovnu školu.

Ministar zdravlja RS, Alen Šeranić, potvrdio je da supruga oboljelog nije zaražena ovim virusom. Škola u koju ide dečak je zatvorena a učenici su poslani kući. Zgrada škole će biti dezinfikovana a deca sa kojima je zaraženi išao u razred će biti testirani.

“Prvi zaraženi pacijent je trenutno pod kontrolom u bolnici, ima blagu temperaturu i oseća se dobro. On je nedavno došao iz Italije i javio se svome lekaru u skladu sa uputstvima zdravstvenih službi,” rekao je Šeranić.

Prema rečima ministra zdravlja RS, zdravstvene ustanove u ovom BiH entitetu su se poslednjih mesec dana pripremale za ovakvu situaciju.

“Nije čudno što se virus pojavio i u RS jer imamo jake veze sa Italijom, koja je važan trgovinski partner,” rekao je Šeranić.

Branislav Zaljković, vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske pozvao je još jednom na poštovanje smernica i preporuka javnih službi jer su dva slučaja zaraženih u RS otkriveni upravo tako.

“Institut u skladu sa svojim nadležnostima prati sve higijensko-epidemiloške službe u svim Domovima zdravlja. Nema potrebe za panikom, ali ima potrebe za dodatnim oprezom. Bitno je i da se građani, koji su došli iz zemalja u kojima ima obolelih, telefonom jave svom porodičnom lekaru. Nakon toga će biti upućeni u higijensko-epidemiološku službu, i stručnjaci će pratiti njihovo stanje. Nema potrebe da se građani lično javljaju u Domove zdravlja”, rekao je on.

Banjalučki Klinički centar ispraznio je celi jedan sprat za eventualne obolele od koronavirusa. Nakon potvrde prvog slučaja, niko ne sumnja da će ih biti i više. Do sada, kontrolom dece sa kojima je zaraženi dečak bio u kontaktu nije dokazano širenje virusa./ibna