Bosna i Hercegovina se pridružuje Turskom toku

Bosna i Hercegovina se pridružuje Turskom toku

Početak konsultacija i pregovora između ruskog Gazproma i političkih lidera Bosne i Hercegovine o gasovodu Turski tok očekuje se krajem septembra.

Ono što je poželjna namera je da naftovod pređe na teritoriju Bosne i Hercegovine, tako da i ova zemlja može biti uključena u šire energetsko planiranje koje je trenutno u toku u regionu jugoistočne Evrope, na inicijativu ruske strane.

„Prvo ćemo započeti razgovore kako bismo pregledali procedure, a zatim korake koje je potrebno preduzeti nakon toga; a sve to treba da se desi krajem septembra”, rekao je za list Glas Srpske šef Predstavništva Republike Srpske u Rusiji Duško Perović.

Naglašava se da bi između ostalog trebalo završiti i studiju izvodljivosti zajedno sa utvrđivanjem tehničkih karakteristika i finalizacijom karte rute Turskog toka. Takođe se napominje da je izgradnja projekta u Srbiji već započeta, a projekat predviđa da se trasa gasovoda prirodnog gasa od 403 kilometra završi do decembra.

Troškovi izgradnje u Bosni i Hercegovini, koji bi na gasovod trebao povezati grad Bijeljinu a, što je posebno važno, i Banja Luku, procenjuju se na 300 miliona eura, a najveći deo tereta će podneti Gazprom.

Podsećamo da će prvi krak gasovoda Turski tok snabdevati prirodnim gasom tržište Turske, a drugi zemlje Jugoistočne Evrope, noseći 15,75 milijardi kubnih metara prirodnog gasa godišnje. / ibna