Bošnjački lider podržava akciju turske vojske u Siriji

Bošnjački lider podržava akciju turske vojske u Siriji

Bakir Izetbegović, predsedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i lider najveće bošnjačke stranke, Stranke demokratske akcije (SDA), rekao je u izjavi za Anadolu Agency da je Turska primorana da preduzme operaciju Izvor mira, koju vojska Turske i sirijske nacionalne vojske provode na severu Sirije.

“Turska je bila prisiljena na ovu akciju, činjenice i brojke to potvrđuju. Teroristička organizacija PKK je ubila desetine hiljada turskih vojnika, policajaca i civila poslednjih decenija. Zatim je, u proteklih nekoliko godina, PKK proterao stotine hiljada Sirijskih Arapa s pograničnog područja gde se odvija operacija”, rekao je Izetbegović.

Dodao je da “Turska ima pravo da brani svoju bezbednost, teritorijalni integritet, da reši izbegličko pitanje”. Po njemu, Sirijci imaju pravo da se vrate svojim kućama, koje su bili prisiljeni da napuste. Izetbegović je rekao da se nada da će operacija biti kratkotrajna i da će proći uz minimum žrtava.

Ovom izjavom Izetbegović je ušao u malo društvo onih koji podržavaju tursku operaciju na severu Sirije. U drugačijoj situaciji, ova bi izjava bila samo mišljenje lidera male bošnjačke stranke.

Ali, potrebno je znati da Izetbegovićeve izjave snažno odjekuju u svim bošnjačkim zajednicama širom sveta. Tokom rata u BiH 1992-1995, ogroman broj bošnjačkih izbeglica napustio je zemlju i pronašao nove domove u velikom broju država EU i SAD. Mnogi od njih su ugledni građani, ekonomisti, pa čak i političari. Većina njih su i dalje članovi stranke SDA što znači da poštuju i slede Izetbegovićevo mišljenje. U praksi to znači da Izetbegović u EU stvara određeni broj pristalica turske vojne operacije u Siriji.

Prijateljstvo porodice Izetbegović i turskog predsednika Recepa Tayyipa Erdogana možda je jedno od najdugotrajnijih prijateljstava u modernoj evropskoj političkoj istoriji. Čak je i otac Bakira Izetbegovića, Alija Izetbegović, bio u bliskim vezama s Erdoganom i bio njegov pobornik u vreme kada Turska nije voljela ovog političara. Koliko je prijateljstvo bilo duboko, govori činjenica da je Alija Izetbegović ostavio Bosnu i Hercegovinu Erdogan u „amanet“ (da se brine o njoj) nakon njegove smrti. Prijateljstvo se nastavilo i nakon smrti Alije Izetbegovića.

Kada su sve evropske zemlje odbile da ugoste turski omladinski „Kongres“ (zapravo Erdoganov izborni skup), Izetbegović ga je dočekao u Sarajevu i zajedno su izašli pred nekoliko hiljada Erdoganovih pristalica u olimpijskoj dvorani Zetra. Također, BiH je spremna da izruči nekoliko turskih državljana koji su označeni kao „gullenisti“, u Tursku.

S druge strane, Erdogan je obećao da će Turska izgraditi autoput Beograd-Sarajevo, ponovo otvoriti tržište za goveđe meso iz BiH i uložiti značajan iznos u druge projekte.

Ali, niko ne misli da je sve to besplatno./ibna