Bošnjakovski: Novo ime “Severna Makedonija” moglo bi biti uključeno u udžbenike 2019/2020

Bošnjakovski: Novo ime “Severna Makedonija” moglo bi biti uključeno u udžbenike 2019/2020

Postoji mogućnost da novo ustavno ime, Republika Severna Makedonija, bude uključeno u udžbenike u školskoj godini 2019/2020, ali samo ako rokovi za novu školsku godinu i nastavni planovi to dozvole, rekao je portparol vlade Mile Bošnjakovski.

Međutim, u ovom trenutku ništa nije definitivno, izjavio je portparol vlade Severne Makedonije na konferenciji za novinare.

„Odbori rade brzim tempom, na osnovu pariteta, u skladu sa duhom Prespanskog sporazuma. Nema pritiska. Ali, ako se dogovori na osnovu pariteta i ako rokovi za novu školsku godinu i nastavni planovi to dozvole, to je mogućnost“, rekao je Bošnjakovski.

Ranije danas, zamenik ministra spoljnih poslova Markos Bolaris rekao je da će grčki udžbenici uključiti novo ime “Severna Makedonija” kako je navedeno u Sporazumu iz Prespe.

„Kao članica UN-a, EU, UNESCO-a, Vijeća Evrope i OSCE-a, Grčka se čvrsto drži principa nenasilja u odnosima između zemalja, principa dobrosusedstva, nepovredivosti granica i sprečavanje govora mržnje u grčkim udžbenicima. Shodno tome, udžbenici koji se koriste u Grčkoj ne sadrže nikakve iredentističke / revizionističke reference, kao što je pomenuto u članu 8. stav 5. Prespanskog sporazuma“, rekao je on u pismenom odgovoru na pitanje opozicionih poslanika Nove demokratije.

Štaviše, stavovi u vezi sa konceptima dveju strana usaglašeni su na drugom sastanku Zajedničkog interdisciplinarnog komiteta eksperata za istoriju, arheologiju i obrazovanje Severne Makedonije i Grčke koji je održan u Skoplju tokom vikenda.

Članovi komisije su takođe utvrdili dinamiku predstojećih sastanaka, rekao je ambasador Viktor Gaber, kopredsjedavajući odbora.

Prema njegovim rečima, dinamika bi trebala doprineti pronalaženju načina da se u narednom periodu prouče konkretne formulacije u udžbenicima pre nego što se prilagode novoj eri koju je uveo Prespanski sporazum, zasnovan na principima i ciljevima UNESCO-a i Saveta Evrope u ovoj oblasti.’/ ibna