Brajović: Za prevazilaženje izazova i odgovore na aktuelna pitanja odgovorne i opozicione parlamentarne partije

Brajović: Za prevazilaženje izazova i odgovore na aktuelna pitanja odgovorne i opozicione parlamentarne partije

Pred početak Redovnog prolećnog zasedanja, Skupština Crne Gore organizovala je  sastanak sa ambasadorima zemalja članica Evropske unije i NATO-a i šefom delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

Sastanku su prisustvovali i poslanici crnogorske Skupštine koji su šefovi stalnih delegacija pri međunarodnim organizacijama i regionalnim inicijativama.

U uvodnim napomenama predsednik skupštine Crne Gore, Ivan Brajović, izrazio je zadovoljstvo vraćanjem Crne Gore u fokus politike proširenja, kako bi na verodostojniji i jasniji način Evropska unija otvorila veći prostor za parlamente i poslanike, a samim tim i za sve građane naših zemalja.

On je podsetio da poruke podrške, koje Crna Gora dobija tokom međunarodnih susreta, ohrabruju da zadržimo lidersko mesto u procesu integracija. „Crna Gora kao prva sledeća članica EU sa postignutim merljivim rezultatima i usklađenom vanjskom politikom sa evropskim državama, kao i konstruktivnom dobrosusedskom politikom, uprkos izazovima sa kojima se suočava, biće snažan podsticaj ostalim aspirantima da preuzmu takve politike i vrednosti“, naveo je Brajović.

Govoreći o aktuelnom političko-društvenom ambijentu, predsednik Brajović je naveo da je donošenje Zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja bio prirodan sled u zaokruženju nacionalnog i državnog identiteta Crne Gore. „Ovaj zakon je morao biti donet, kako bi se ova oblast od daleke 1977. godine uredila na primeren način koji odgovara realnosti crnogorskog društva. Nezadovoljstvo jednog segmenta našeg društva bilo je očekivano, čemu je prethodio neprimereni otpor dela opozicionih poslanika i jedne verske zajednice, najpre donošenju, pa potom i početku primene ovog zakona“, naglasio je predsednik Skupštine.

On je konstatovao da su „vladajuće strukture pokazale visok stepen razumevanja i tolerancije, dok ogroman broj građana ne podržava antidržavne i često veoma uvredljive poruke sa protesta. Time pokazujemo da poštujemo pravo na izražavanje drugačijeg mišljenja, uprkos lako prepoznatljivom manipulativnom diskursu crkvenih okupljanja. U građanskom društvu, mirni protesti su dio demokratskih dostignuća, a brojnost u podršci politikama i viziji razvoja društva, većinska Crna Gora pokazuje na izborima, a ne na ulici“.

Brajović je takođe ukazao da su za prevazilaženje izazova i odgovore na aktuelna pitanja, osim vladajuće većine odgovorne i opozicione parlamentarne partije.

„Za istinski demokratsko društvo, treba da se čuje i glas opozicije kroz jasan i konstruktivan stav u Parlamentu. Mi smo na dijalog spremni. Ali za njega je neophodno da i druga strana ima definisane stavove i jasnu politiku“, istakao je predsednik Brajović.

Prisutnima se obratio i šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Aivo Orav koji je naglasio da je tokom prethodnog perioda više puta potvrđeno da politika proširenja ostaje visoko na agendi novog sastava Evropske komisije i naveo da nova metodologija proširenja predstavlja priliku za region, kao i podsticaj za Crnu Goru.

On je zahvalio Crnoj Gori što je značajan partner Evropske unije i pohvalio njene napore na međunarodnom planu i u usklađivanju spoljne politike sa Evropskom unijom.

Ambasador Orav je naglasio da dijalog predstavlja važan element kako u Crnoj Gori, tako i celom regionu. „Delegacija Evropske unije prati situaciji u vezi sa Zakonom o slobodi veroispovesti  i želi da podstakne sve strane da dođu do rešenja, kako bi se smanjile trenutne tenzije“, naveo je on.