Brammertz: Mora postojati nacionalna strategija za rešavanje slučajeva ratnih zločina

Brammertz: Mora postojati nacionalna strategija za rešavanje slučajeva ratnih zločina

Glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma Tribunala u Hagu, Serge Brammertz, održao je danas lekciju istorije za učenike srednjih škola u Sarajevu o izazovima sa kojima se danas suočava međunarodni pravni sistem.

Brammertz se prethodno u Gradskoj vijećnici sastao sa predstavnicima Grada Sarajeva, gde su mu zamenici gradonačelnika Milan Trivić i Ivica Šarić uručili zahvalnicu kao priznanje u ime građana Sarajeva i medaljon glavnog grada.

Trivić je rekao da je sarajevska gradska uprava prvenstveno svesna borbe Haškog tribunala da međunarodnu pravdu stavi iznad samog rata. Priznanje, naglasio je, ide u ruke čoveka nominovanog za Nobelovu nagradu i imenovanog Svetskom ličnošću decenije u polju pravde.

Također je rekao da Grad Sarajevo izuzetno ceni posvećenost Haškog tribunala, a posebno tužioca Serga Brammertza, istini, pravdi i pomirenju.

Trivić je dodao da građani Sarajeva zaista razumeju i imaju 1.432 razloga da podrže negovanje kulture mira.

„Nadam se da će to imati uticaja na celu zemlju i region i da više neće biti ratova na ovom regionu,“ rekao je on.

Serge Brammertz rekao je novinarima da je ovog puta svrha njegovog boravka u glavnom gradu Bosne i Hercegovine razgovor sa srednjoškolcima, jer mlada generacija, kao budućnost svake zemlje, razume politiku, pravdu i želju da dadne doprinos za svoju zemlju.

“Nakon sastanka sa sudijama i tužiocima, ovo je bila dobra prilika za razgovor”, rekao je tužilac Haškog tribunala.

Brammertz je također rekao da stotine slučajeva ratnih zločina treba biti procesuirano, da Međunarodni mehanizam još uvek ima tužioce za vezu u Hagu sa kancelarijom u Sarajevu, kao i da se hiljade stranica transkripata i dosijea prebacuje.

„Pitanje nestalih osoba jedan je od prioriteta na našem dnevnom redu“, rekao je glavni tužilac Međunarodnog mehanizma, dodajući da mora postojati nacionalna strategija za rešavanje slučajeva ratnih zločina, jer još mnogo slučajeva treba biti procesuirano.

Glavna odgovornost za krivično gonjenje nakon zatvaranja Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju je na nacionalnim vlastima. Kada je reč o regionalnoj saradnji, rekao je da u susednim zemljama Bosne i Hercegovine još uvek postoje ratni zločinci, ali bez sporazuma o izručivanju, „veoma je teško raditi na takvim slučajevima“.