Brisel će bez diskusije usvojiti zaključke 4. pregleda grčke ekonomije nakon finansijskog spašavanja

Brisel će bez diskusije usvojiti zaključke 4. pregleda grčke ekonomije nakon finansijskog spašavanja

Očekuje se da će Evropska komisija ove nedelje odobriti zaključak četvrtog pregleda grčke ekonomije, čime će se otvoriti put da se kasnije na sastanku Evrogrupe 4. decembra obezbedi zeleno svetlo Atini za isplate fondova formiranih nakon finansijskog spasavanja.

Tačnije, Evropska centralna banka (ECB) i centralne banke evrozone treba da isplate Atini više od 760 miliona evra zarade od grčkih obveznica.

Od Brisela se takođe očekuje da pohvali napore Grčke da preokrene ekonomiju i pozitivan zamah održavanja na dužničkim tržištima, što se pre svega pripisuje proreformnoj klimi koju je provela Mitsotakisova administracija.

Govoreći u Evropskom parlamentu, šef evrogrupe Mario Centeno rekao je da će niski prinosi grčkih obveznica biti uzeti u obzir kada se budu preipitivali primarni grčki ciljevi za 2021. godinu. Centeno je nazvao padajući prinos pozitivnim razvojem za Grčku, koji je pripisao reformama i naporima Grka poslednjih godina.

Podaci o izvršenju budžeta za 2019. pokazali su u ponedjeljak da je primarni budžetski suficit za prvih 10 mjeseci godine iznosio 5,75 milijardi evra, što je znatno više od postavljenog cilja za ovu godinu.

Lokalni izveštaji sugerišu da vlada razmatra korištenje viška prikupljenih sredstava za smanjenje poreza i podršku egejskim ostrvima koja su pod povećanim prilivom izbeglica i migranata iz Turske.

U intervjuu nemačkom listu Handelsblatt, premijer Kyriacos Mitsotakis izgledao je zadovoljan razvojem ekonomije tokom četiri meseca od kada je njegova stranka došla na vlast, ali je i ponovio potrebu da države članice EU podele teret trenutne izbegličke krize. „Evropa tretira zemlje prvog prijema izbeglica i migranata, poput Grčke, kao pogodne za „skladištenje“ ovih ljudi. Da li je to evropska solidarnost? Ne. Neću to više prihvatati”, rekao je on./ibna